Янукович поїхав до Польщі

Президент України Віктор Янукович

Київ – Розпочинається державний візит Президента України Віктора Януковича до Варшави. Він відбувається на запрошення польського президента Броніслава Коморовського. Програма візиту розрахована на два дні і передбачає відвідання Варшави та Гданська. Утім, експерти зазначають, що нинішні відвідини не пожвавлять українсько-польських відносин.
Головною метою візиту Віктора Януковича до Польщі є подальше поглиблення відносин із близьким сусідом і стратегічним партнером України, повідомив голова Адміністрації президента Сергій Льовочкін.

«Польща максимально сприятиме тому, щоб Україна просувалася на шляху розбудови зони вільної торгівлі та у вирішенні візового питання. Щодо візиту Президента: ми сподіваємося на просування усіх питань двосторонньої співпраці в економічній сфері, зокрема, в сфері енергетичній. Ми зацікавлені, у тому щоб нафтогін Одеса-Броди йшов далі, територією Польщі. Щоб була можливість транзиту каспійських покладів нафти у напрямку Польщі та європейських портів», – зауважив Льовочкін.

Крім того, в Адміністрації Президента повідомили, що програма візиту Віктора Януковича до Польщі проходитиме у містах Варшава і Гданськ. У Гданську голова української держави планує зустрітися з представниками місцевої влади і ділових кіл.

Згідно з повідомленням, значна увага під час візиту приділятиметься питанням українсько-польської співпраці у підготовці до проведення Євро-2012. Так, Президенти України і Польщі оглянуть будову Національного стадіону міста Варшава та ознайомляться з ходом його спорудження. Водночас, пріоритетне місце займатиме тема торговельно-економічних та інвестиційних проектів. Президент Віктор Янукович візьме участь у Десятому Економічному Форумі «Україна–Польща» та Конференції керівників регіонів України і Республіки Польща.

Слабка спроба компенсувати провал у відносинах – експерт

Утім, на думку директора Інституту євроатлантичного співробітництва Олександра Сушка, українсько-польські відносини нині є настільки млявими, що один візит їх не пожвавить.

«Це слабка спроба компенсувати змістовний провал, що відбувався протягом останнього року. Ми фактично не бачили відносин, ми бачили поодинокі візити. Можна очікувати, хіба що, певних зрушень у напрямку інфраструктурної розбудови пов’язаної з Євро-2012, транспортної інфраструктури, прикордонної інфраструктури, поліпшення, взагалі, умов перетину кордону. Плюс енергетична співпраця: питання на скільки можна відновити будівництво польської частини Одеса-Броди-Плоцьк», – каже Сушко.

Водночас, в Адміністрації Президента покладають надії на те, що Президент України разом з польським колегою головуватиме в українсько-польських переговорах, за підсумками яких має відбутися підписання двосторонніх документів.