Валютні суперечки США та Китаю і взаємне запобігання торгової війни

Голова КНР Ху Цзіньтао і президент США Барак Обама

Прага – Однією з головних тем дискусії між США та Китаєм під час переговорів у Білому домі з китайським президентом Ху Цзіньтао є валютна політика. США незадоволені заниженим курсом китайського юаня, а Пекін має міжнародні валютні амбіції з метою перетворити юань на міжнародну валюту. Цього не приховував напередодні візиту до Вашингтона і голова КНР.
Вже минулого тижня китайський президент в інтерв’ю американським газетам прояснив те, що підозрювали упродовж багатьох місяців аналітики. Пекін бажає перетворити свій юань на міжнародну валюту, конкурента доларові.

Ху Цзіньтао назвав міжнародну валютну доларову систему «продуктом минулого» і пообіцяв перетворення юаня на глобальний валютний еквівалент. Хоча міжнародні експерти дещо заспокоїли світ.

Зокрема, Марк Вільямз, фахівець із питань Китаю у Лондоні, каже, що Китаєві необхідно пройти досить довгий шлях, перш ніж його юань конкуруватиме з доларом: «Хоча Китай і бажає у тривалій перспективі використання юаня як світової валюти, цей процес буде дуже повільним. Це не можна очікувати так скоро, через два чи три роки. Це довготривала перспектива, і це не так скоро, як, наприклад, візит глави КНР до Вашингтона. Я думаю, що це ми будемо спостерігати як послідовну політику Пекіна з метою перетворення юаня на все більш поширену у світі валюту».

Юань вже сьогодні стає помітним у світі

Вже сьогодні експерти зауважують, що деякі банки в Гонконгу, США та Європі дозволяють відкривати рахунки в юанях. Став фактом і обмін валюти в юані та навпаки. Але це ще відносно малопомітний процес, малі масштаби.

Експерти кажуть, що юань має стати насамперед повністю конвертованою валютою, щоб могти конкурувати з доларом у світі. А для цього потрібен тривалий час.

Вашингтон та Пекін обвинувачують один одного у валютних хитрощах та загостренні міжнародних фінансових проблем. У Білому домі заявляють, що Китай тримає свою валюту на дуже низькому рівні, даючи можливість китайським експортерам посилювати свою експансію на міжнародних ринках. Речник адміністрації США Роберт Ґіббз заявляє, що Пекін мусить посилити свою валюту, зробити її ціну більш реальною. А Китай обвинувачує, у свою чергу, американський Федеральний резерв, котрий через масовий продаж своїх облігацій посилює інфляційні процеси у країнах, що розвиваються.

Хоча експерти заспокоюють, прогнозуючи, що обидві країни, США і Китай, унаслідок переговорів у Вашингтоні намагатимуться насамперед уникнути широкомасштабної торгової війни між ними.