У Польщі буде менше готівки

Варшава – Через три роки у Польщі значно поменшає місць, де можна буде розрахуватися готівкою. За різноманітні рахунки і послуги, надані в державних установах, поляки платитимуть так званими віртуальними грішми. Польський уряд ухвалив трирічну програму розвитку безготівкового обігу.
Польське міністерство фінансів незадоволене тим, що переважну більшість фінасових операцій поляки здійснюють готівкою. На думку фінансистів, значний готівковий обіг наражає економіку країни на непотрібні додаткові витрати. За приблизними даними, на утримання цього обігу витрачається від одного до двох відсотків валового внутрішнього продукту. Йдеться, зокрема, про великі витрати, пов’язані з утриманням банківських конвоїв, охоронних служб, касирів, зберіганням грошей у сейфах, а також із виготовленням нових банкнот і монет. Окрім цього, значна кількість польської готівки робить дорожчим процес переходу Польщі на спільну європейську валюту.

Міністерство фінансів підготувало програму, що повинна радикально змінити таку ситуацію впродовж трьох найближчих років. Згідно з цією програмою, невдовзі в усіх польських державних установах повинні зникнути каси, де здійснюються готівкові операції. Електронними переказами поляки будуть розраховуватися за електроенергію, водопостачання, газ і телефонний звязок. Пенсії, стипендії та соціальні допомоги потраплятимуть відразу на банківські рахунки громадян. Крім того, міністерською програмою передбачене збільшення кількості банкоматів на території Польщі приблизно удвічі, а також відкриття банківських рахунків для тих дорослих осіб, які їх ще не мають.

Майбутнє – за безготівковим обігом, вважає польський експерт

Експерти наголошуть на тому, що програма міністерства не тільки обмежить зайві витрати, а й оздоровить польську економіку. Економіст Лукаш Конопєлько з Університету Лазарського позитивно оцінює програму уряду, спрямовану на зменшення обігу готівки. Він вважає, що майбутнє – за безготівковим обігом.

Цей експерт твердить: «Упровадження безготівкового обігу має певний вплив на обмеження тіньового сектору економіки. Треба наголосити, що всі тіньові фінансові операції здійснюються у готівці. Згадаймо пригодницькі фільми, які кожен із нас бачив, де обов’язковим реквізитом якогось наркоторговця є валізка з грішми. Держава дуже зацікавлена у впровадженні нових стандартів здійснення грошових операцій, адже дедалі більше з них реєструватиметься».

Проте не всі поляки захоплені планами польського міністерства фінасів. Призвичаєні до готівкового обігу люди старшого віку побоються, що нововведення стануть неабияким клопотом у їхньому повсякденному житті. Мовляв, потрібно буде опановувати різноманітні технічні новинки, починаючи з користування банкоматом.

Експерт Лукаш Конопелько каже: « Звички літніх людей важко змінювати. Не варто змушувати когось 70-літнього відмовлятися від користування готівкою. Було б дуже погано, якби якісь установи почали змушувати літніх людей до переходу на безготівковий обіг грошей. Старших людей потрібно заохочувати, показувати їм переваги цих нововведень».

Польський поштовий банк уже заспокоює польських пенсіонерів. Мовляв, на бажання клієнтів листоноші зможуть виймати гроші, внесені на банківський рахунок пенсіонера, й видавати пенсію готівкою.