Українсько-білоруські угоди дозволять зберегти українську ГТС?

«Одеса – Броди»

Київ – Україна та Білорусь домовились про транспортування нафти нафтопроводом «Одеса – Броди» в аверсному режимі. Договір на два роки (з можливою пролонгацією) щодо транзиту в аверсному режимі чотирьох мільйонів тонн нафти нафтопроводом «Одеса – Броди» до білоруського заводу у Мозирі підписали «Укртранснафта» та «Білоруська нафтова компанія». Раніше нафтогін тривалий час працював у реверсному режимі (тобто у зворотному напрямку), транспортуючи російську нафту до Одеси для перевантаження на танкери. Нафтопровід будувався з метою транспортувати нафту з басейну Каспійського моря, яка б доставлялася танкерами до Одеси, до Бродів і далі на Захід через Польщу. Українсько-білоруські угоди дозволять зберегти українську газотранспортну систему, - вважає голова Київського міжнародного енергетичного клубу Олександр Тодійчук. Він називає домовленості вигідними для України та Європи.
Олександр Тодійчук
– Пане Тодійчук, як угоди «Укртранснафти» та «Білоруської нафтової компанії» позначаться на прибутку України?

– Ці угоди дозволять зберегти українську газотранспортну систему, тому що в останні роки ми стрімко втрачали обсяги, ми були на порозі рентабельності. Окрім того, Росія завершує будівництво нової лінії БТС-2 (Балтійська трубопровідна система-2), яка має забрати із всієї системи «Дружба» ще декілька десятків мільйонів тонн нафти. Втрати будуть нести і українці, і білоруси, і поляки, і інші держави. Я б назвав трубопровід «Одеса – Броди» компенсаційним.

Далі цей проект може розгорнути всі свої можливості, дати можливість транспортувати і азербайджанську нафту, і нафту з інших джерел. Може й нафту, яка через кілька років буде видобуватись у великій кількості і в басейні Чорного моря. Це радісна новина не лише для українців, але й для десятка країн центральної Європи.

– Українсько-російські угоди передбачають, що зміна напрямку нафтогону може бути здійснена лише за згоди російської сторони. Чи Україна отримувала згоду Росії на прокачку в аверсі?

– Росія не виконувала своїх зобов’язань по завантаженню трубопроводу «Одеса – Броди» в 2010 році. Більшу частину року він простоював, він не був завантажений. Тому тут Україна вільна в ухваленні рішень, вважаючи, що російська сторона не виконала своїх зобов’язань.

– Чи зможе нафтопровід «Одеса – Броди» прокачувати одночасно венесуельську нафту в аверсному режимі і російську нафту у реверсному?

Так, хоча не скажу, що це найкращий варіант. «Одеса-Броди» може качати в різних напрямках. Але разом з тим у нас існує величезна потужна Придніпровська система, яка в радянські часи збудована, щоб транспортувати нафту зі сходу на захід і південний захід. І вона простоює. Ці маршрути найбільш економічно вигідні.

Думаю, треба повернутись до національного використання Придніпровської системи і качати нафту на Чорне море та низку заводів в Україні. А «Одеса – Броди» найбільш ефективна в маршруті «північ-південь-захід».