«Оптимізація» дісталася музичних шкіл

Рівне – Скорочення витрат на чиновницький апарат, заплановане українським урядом, бумерангом позначається на галузях, які й раніше потерпали від недофінансування. У Рівному про наміри управління культури звести докупи дві рівненських музичних школи дізналися вчителі музики.
У Луцьку, де населення не більше, ніж у Рівному – три музичні школи, в Івано-Франківську – чотири. «Оптимізація» витрат торкнеться і їх, однак скорочувати чи об’єднувати їх влада цих міст не планує. У Рівненському управлінні культури і туризму побачили ще один шлях, каже його начальник Андрій Ткачук, який пояснює, що на «культурі» цьогоріч потрібно зекономити два мільйони 130 тисяч гривень. «Можливе об’єднання однотипних закладів. Музичну школу з будинком культури чи парком не об’єднують», – зауважив він.

Проект рішення про припинення роботи рівненських музичних шкіл з метою їх реорганізації шляхом злиття поклали в понеділок на стіл міському голові Володимиру Хомку. Він визнав: це він доручив управлінню культури віднайти шляхи економії коштів, адже в бюджеті міста цього року для виконання всіх завдань і делегованих повноважень бракує 12 мільйонів.

Наступним кроком буде скорочення адміністрації поліклінік у мікрорайонах міста. «Ми почали з виконкому. Рік тому скоротили міськвиконком на 12 посад. Теж мені кричали, що це «капець» виконкому... Нічого. Працюємо другий рік, і все нормально. Більше того – ми всі пішли, разом зі мною, у відпустку на два тижні, і таким чином зекономили півмільйона гривень», – розповідає міський голова.

Музичні освітні заклади Рівного потребують розширення – думка батьків

Рівненські діти залюбки відвідують музичні школи, де батьківська плата – одна з найвищих у західному регіоні. Але її бракує для покриття всіх витрат. Якби економічна ситуація була кращою, потрібно було б відкрити подібні заклади ще в двох мікрорайонах, зазначила на сьогоднішньому засіданні комісії міськвиконкому її голова Світлана Богатирчук. Тим часом в управлінні культури посилаються на західну практику, де традиційно в кожному місті існує лише один муніципальний навчальний музичний заклад.

Але нашу систему музичного навчання на заході визнають як одну із кращих – через багатий спектр знань, які отримують учні музичних шкіл, зауважують місцеві музиканти. Нині половина викладачів Рівненського музучилища – випускники Першої музичної школи. Близько 20 її випускників працюють у провідних симфонічних оркестрах і оперних театрах світу. Серед найуспішніших учнів – солістка Варшавської опери Ольга Пасічник та її сестра, лауреат найпрестижнішої нагороди в Швеції «Andres Walls Stiftels», викладач Королівської музичної академії в Стокгольмі Наталя Пасічник; солістка «Київських солістів», переможниця міжнародних конкурсів скрипалька Катерина Бойчук; контрабасист Юрій Гаврилюк, який отримав запрошення для навчання у кращих музикантів Лондона; відомий кларнетист, лауреат міжнародних конкурсів Андрій Старченко. Лише нещодавно відкриттям для журі Всеукраїнського конкурсу «Бурштинові нотки» став юний вихованець цієї школи – піаніст Олександр Островський.

Хотіли як краще, з’ясувалося – це незаконно

Навіть після запевнень влади, що жодна творча одиниця за умови об’єднання не буде звільнена, вчителі кажуть, що незважаючи на всі досягнення музшколи №2, при об’єднанні «старої» і «нової» музичних шкіл постраждає заслужена працею кількох поколінь музикантів репутація саме їхнього навчального закладу, найстаршого серед собі подібних на території історичної Волині. На цьому наголошує профспілкова активістка Наталя Вяткіна.

А ще рішення про ліквідацію школи потягне за собою ліквідацію звання, а після об’єднання його доведеться поновлювати, вважають викладачі шкіл. Тим часом творчий конкурс до школи імені Лисенка, яка виховала чимало переможців міжнародних конкурсів, музикантів, котрі нині успішно гастролюють на концертних майданчиках світу – не зменшується. Часто батьки дітей, котрі мають музичні дані, але не потрапили на навчання через малу кількість місць, ще у січні приходять із заявами про вступ до школи.

Закон України Про позашкільну освіту від 27 грудня 2000 року забороняє перепрофілювання, злиття і закриття державних і комунальних закладів освіти – наголошує голова профкому школи Анатолій Цимбалюк. На збори вчителів і батьків до першої музичної школи прибув міський голова, котрий запевнив: «Спокійно працюйте, не слухайте ніяких чуток. Була перша школа – так і буде. Єдине, що може з нею статися – це отримати новий корпус».

У другій половині дня понеділка на засіданні профільної комісії Рівненського міськвиконкому питання про злиття двох музичних шкіл зняли з порядку денного найближчої сесії. Як виглядає, цього разу влада почула митців-освітян. Але проблема економії в музичних освітніх закладах лишається актуальною. Батьки погоджуються на підвищення плати за навчання грі на інструментах – за умови, що їхні діти навчатимуться в першій рівненській музичній школі імені Миколи Лисенка. А влітку вчителі готові піти в двотижневу неоплачувану відпустку, зекономивши на цьому необхідні гроші.