Хабарі – нормальний стиль життя української влади (світова преса)

Прага – У пресі продовжують обговорювати деталі щодо отримання в Чехії політичного притулку колишнім українським міністром Богданом Данилишиним. Юлія Тимошенко закликає Захід не робити з України «пішака у стосунках з Росією». Деякі європейські видання звертають увагу на те, що тисячі українців стоять у чергах за угорським громадянством.
Чеська газета «Лідове новіни» не лише оприлюднила іронічний жарт свого автора Любоша Палати з приводу скандалу із прослуховування однією приватною фірмою чеських політиків, де в основі таємна зустріч українського урядовця з чеським міністром у Відні, але й розцінює отримання політичного притулку Богданом Данилишиним у Чехії як правильний крок чеської влади. Той же Любош Палата каже, що як Чехія, так і Україна є корумпованими постсоціалістичними державами. Але якщо в Чехії корупція «поширена», то в Україні, на думку Любоша Палати, вона «тотальна»... Якщо чеський колишній міністр Станіслав Ґросс вважав за краще піти зі влади, аніж оприлюднювати свої прибутки, він є своєрідною «білою вороною» у порівнянні з чільниками української влади, які вважають приховування своїх статків за нормальний життєвий стиль. Тому чеський автор зауважує на сторінках «Лідове новіни», що «в такій державі, як Україна, не варто звинувачувати у порушеннях чи переслідувати за законом кого завгодно з тих осіб, котрі були тривалий час у великій державній політиці». Палата також немає сумнівів у «вибірковості нинішніх переслідувань владою Януковича представників колишньої помаранчевої влади». «Лідове новіни» також попереджають Богдана Данилишина, щоб він був обережний у разі подорожей до інших країн ЄС, де «не діє взаємне визнання рішення про політичний притулок» і його можуть передати владі України, яка після звільнення Данилишина з ув’язнення в Празі і далі наполягає на видачі до України колишнього міністра економіки.

У своєму інтерв’ю американському журналу «Ньюзвік» лідер БЮТ Юлія Тимошенко звинувачує владу в Києві у переслідуваннях політичної опозиції і заявляє, що не належить до числа корумпованих політиків. Підтвердженням цього, зауважує вона, є нинішнє розслідування Генпрокуратури України на замовлення Януковича. «Це розслідування показало, що навіть у разі корумпованості нижчих рівнів влади, Прем’єр-міністр може уникнути цього», – зазначила Тимошенко в інтерв’ю «Ньюзвік». За словами лідера опозиції, кримінальну справу на неї завели з метою усунути її від участі у наступних виборах. Тимошенко фактично уникла відповіді на запитання, що вона могла б сказати українцям, розчарованим у Помаранчевій революції, і лише пообіцяла модернізувати свою партію з метою прориву інформаційної блокади з боку влади Януковича. Представник української опозиції також пообіцяла, що не збирається покидати Україну, і розповіла, що має сподівання на опір українців так званій «контрольований демократії» в державі. Юлія Тимошенко також звинуватила США та ЄС у подвійних стандартах у ставленні до України, наводячи при цьому приклад політичної притчі щодо терпіння на Заході до деяких стабільних авторитарних лідерів, мовляв, «він сучий син, але передбачуваний і стабільний сучий син». Тут же лідер БЮТ закликала Захід не робити з України «пішака у стосунках із Росією».

Польська «Жечпосполіта» інформує, що зі введенням у дію з 1 січня Угорщиною закону про іноземних угорців та їхніх нащадків тисячі українців у Закарпатті стоять у чергах до угорських консульств. Хоча самі офіційні особи, угорські дипломати в Україні, неофіційно стверджують, що українські черги на отримання угорського паспорта не є такі вже масові. Українська статистика, яку наводить «Жечпосполіта», свідчить, що до 40 відсотків із понад мільйона мешканців Закарпаття можуть претендувати на угорське громадянство. Газета також наводить думки експертів, що така політика Угорщини та Румунії з видачею румунських та угорських паспортів громадянам України може викликати конфлікт, бо українські закони забороняють подвійне громадянство.