Український корвет успішно завершив участь в антитерористичній операції НАТО

Корвет «Тернопіль»

Сімферополь – Корвет Військово-морських Сил України «Тернопіль» у вихідні повернувся із Середземного моря до Севастополя. Майже два місяці українські моряки разом із бойовою групою морської піхоти брали участь у постійно діючій антитерористичній операції НАТО «Активні зусилля».
Корвет «Тернопіль» уже вп’яте брав участь в «Активних зусиллях» і щоразу він повертається до бази у Севастополі без втрат і з подяками натовського командування. Із 7 листопада, коли український корабель вийшов із Севастопольської бухти, він пройшов майже 5 тисяч морських миль. Командир походу капітан 2-го рангу Дмитро Зінченко каже, що операція була досить складною і насиченою. За цей час корабель брав участь у п’яти патрулюваннях у різних районах Середземного моря, виконуючи накази Центру операції «Активні зусилля» в Неаполі (Італія).

Антитерористична операція НАТО в Середземному морі «Активні зусилля» розпочалася на прохання США уже через місяць після вересневих терактів 2001 року. Її мета – боротьба з тероризмом у Середземному морі шляхом запобігання нелегальним перевезенням зброї і боєприпасів, протидії незаконним переміщенням людей та іншій незаконній діяльності з використанням цивільних суден. Україна стала однією з перших країн-нечленів Північноатлантичного альянсу, яка приєдналася до операції.

Українські моряки отримали бойовий досвід


Під час нинішнього походу екіпаж «Тернополя» і морські піхотинці з доглядової групи також пройшли навчання на грецькій базі НАТО Суда-Бей. В оперативних виходах із українським корветом працював італійський фрегат «Есперо». Керівник прес-центру ВМС України Олег Чубук зазначає, що натовські партнери залишилися гарної думки про українських моряків. За його словами, наступного року ВМС України знову відрядить до Середземного моря свого корабля. Як очікується, це буде корвет «Луцьк».

Адмірал Віктор Максимов
У Севастополі корвет «Тернопіль» зустрічало все командування ВМС України і керівництво міста. Командувач адмірал Віктор Максимов був дуже емоційним. «Ви пройшли Середземне, Мармурове і Чорне моря, виконали всі завдання. За вами слідкувала вся наша держава. І ви гідно пронесли наш державний прапор і стяг ВМС України!» – зазначив Максимов. Для адмірала це не перший корабель, який він зустрічає з далекого походу, але вперше він це робить як командувач українського флоту.

Експерт Дмитро Тимчук
Військовий експерт, редактор інтернет-видання «Флот-2017» Дмитро Тимчук сказав Радіо Свобода, що, на відміну від миротворчих операцій ООН, всі витрати, пов’язані з участю в натовських «Активних зусиллях», несе сама Україна. Він висловив переконання, що бойовий досвід, які отримують українські моряки і морська піхота під час цієї операції, коштує набагато більше.