Тимошенко каже, що розчарована холодністю Заходу і «обійдеться без Обами» (європейська преса)

Прага – Європейські газети досить сухо інформують про обвинувачення, які висунула проти одного з лідерів української опозиції Юлії Тимошенко Генеральна прокуратура України. Оглядачі також вважають, що ні арешт, ні в’язниця лідеру БЮТ не загрожують та зазначають на підставі джерел в Партії регіонів, що в Україні можуть провести «бліц-вибори до парламенту навесні 2011 року». Газети також цитують інтерв’ю з Тимошенко після її візиту в понеділок до прокуратури, де виділяють слова розчарування лідера БЮТ у холодності Заходу щодо української опозиції та невдоволення ставленням США і Європи до України, котрі «укладають угоди з Януковичем, ігноруючи репресії». Впливові видання звертають також увагу на нові «антикорупційні принципи», котрі Янукович запропонував Верховній Раді України.
Швейцарська «Нойє Цюрхер Цайтунґ» інформує, що Генпрокуратура України висунула обвинувачення колишньому Прем’єр-міністрові Юлії Тимошенко у зловживанні владою, коли нинішній глава опозиції могла використати гроші, отримані від продажу українських квот на викиди двоокису вуглецю в атмосферу, на «латання дір у пенсійному фонді». Газета також зауважує, що у разі визнання вини Тимошенко судом України їй могло б загрожувати ув’язнення на термін від 7 до 10 років. «Нойє Цюрхер Цайтунґ» також цитує саму Тимошенко, котра заявляє, що влада здійснює за допомогою прокуратури терор проти опозиції.

Чеська «Лідове новіни» вийшла сьогодні із заголовком: «Тимошенко обвинуватили в обкраданні держави». У статті йдеться про висунення обвинувачення керівнику БЮТу Генеральною прокуратурою та заборону для Тимошенко покидати Київ під час розслідування. «Лідове новіни» також зауважують, що «Тимошенко – лідер найбільшої опозиційної партії «Батьківщина», але не є депутатом парламенту і не має відповідного імунітету». Сама Тимошенко, як наголошує чеське видання, називає висунуті проти неї обвинувачення «політичною атакою». Газета також цитує таємну американську телеграму з Києва, що її оприлюднив сайт WikiLeaks, де йдеться, зокрема, з посиланням американських дипломатів на заступника глави Адміністрації Януковича Ірину Акімову, що за часи «влади Юлії Тимошенко аж 70 відсотків видатків бюджету витрачено без альтернативних аукціонів».

Британська «Дейлі Телеґраф» цитує саму Юлію Тимошенко, котра заявила після візиту до Генпрокуратури, що «гроші, отримані згідно з Кіотським протоколом, нікуди урядом не витрачалися». Видання також цитує лідера БЮТ, яка наголосила, що висунуті обвинувачення – «це абсурд..., це демонструє, як Президент веде себе з найбільшим політичним противником».

Московська «Нєзавісімая газета» цитує відомого політолога з Києва, Володимира Фесенка, котрий, як і його колеги, стверджує, що, найімовірніше, Тимошенко не буде ні заарештована, ні засуджена, «все обійдеться відкриттям кримінальних справ, розслідування зв’яже руки Тимошенко». Тут же газета цитує неназване джерело з Партії регіонів, котре стверджує, що «президентська команда не виключає проведення... після ослаблення опозиції... своєрідної бліц-кампанії з виборів до парламенту навесні 2011 року, хоча остаточного рішення ще немає». Це джерело також заявило, що Партії регіонів і владі потрібна конституційна більшість у Верховній Раді в 300 голосів, бо «нинішній парламент недієздатний».

Італійська «Ла Репуббліка» не лише інформує про сам візит Юлії Тимошенко до Генпрокуратури, а й дає фрагменти розмови лідера БЮТ із журналістами, зокрема, слова: «я найбільш незручний голос, тому що народ на моєму боці», «...ситуація погіршується, повертаються протести, і я також повернулася, і я небезпечна». Тимошенко також заявила журналістам, що Україну на шляху до Європи «не зупинять ні судді, ні поліція на дорозі». Відповідаючи на запитання щодо сподіваної допомоги від президента США Обами, Тимошенко сказала: «Залишимо його в спокої... Ми можемо дати собі раду самі. Я б дуже хотіла, щоб США і Європа не занадто легітимізували цей режим. Я розумію національні інтереси, але укладати угоди з Януковичем, ігнорувати репресії – це несправедливо». Стосовно питання щодо її ймовірного ув’язнення Тимошенко лише зауважила: «Я навіть не хочу про це думати. Країна змінилася. Поворот уже неможливий. До останніх сил, в’язниця чи не в’язниця, ми будемо заявляти про себе. Європа не зможе залишатися простим спостерігачем».

Європейське видання «Вол Стріт Джорнал» повідомляє, що «Президент України Янукович запропонував у понеділок Верховній Раді нові антикорупційні принципи», маючи на увазі проект нового антикорупційного закону команди Януковича. Газета також зауважує, що «того ж понеділка прокуратура в Києві обвинуватила колишнього прем’єра уряду в нецільових витратах державних коштів». Проект закону про боротьбу з корупцією базується, як цитує «Вол Стріт Джорнал» документ, на міжнародних актах щодо боротьби з хабарництвом. Газета також наголошує, що новий проект закону, запропонований Верховній Раді у час, коли світ звинувачує Україну у дуже повільному реагуванні на необхідність законодавчого протистояння зрослій корупції у державі. Тут наголошено, що в Україні також погіршилася ситуація зі свободою слова, влада атакує опозицію і дійшло вже до брутального використання фізичної сили у стінах парламенту.