Невже їм усе так просто минеться?

У центрі Києва сьогодні стріляли із гармат. Канонада тривала щонайменше 15 хвилин. Хрещатик накрив сморід спаленого пороху. І хоч формальним приводом для феєрверків стало відкриття новорічної ялинки, насправді могло видатися, що вогні у небо підкидали зовсім з іншого приводу. Для багатьох українців цей салют засвідчив скоріше радощі влади з нагоди вирішальної перемоги над демократією в Україні.

Після нічного мордобою у Верховній раді 16 грудня ялинку бутафорної демократії у державі не лише повалили, але й розтоптали. Регіонали за лічені хвилини так відлупцювали депутатів з опозиції, що п’ятьох із них відвезли до лікарні. Куди після такого везти для реанімації саму парламентську демократію – сказати важко. Очевидно, що за сьогоднішньої влади її місце тільки на смітнику.

Вчорашні події неминуче породять нову хвилю насильства в Україні. Старші брати-регіонали із Верховної ради наочно продемонстрували своїм колегам із місцевих рад спосіб, як слід поводитися із опозицію. У випадку якоїсь незгоди чи опору – її слід бити і навіть убивати. Модель політичної поведінки «регіоналів» безумовно спроектується на економічне, соціальне та культурне (колись культурне!) життя. Її із захопленням вітають у кримінальному світі. «Оце так наші дають!» – кажуть, мабуть, там.

«Невже їм усе так просто минеться?» – не перестаю запитувати сам у себе. Може, хоч у ЄС складуть список із числа сотні погромщиків і заборонять їм в’їзд до країн Євросоюзу? А з часом долучать до нього і прізвища тих відомих на усю Україну осіб, що послали їх розбивати голову депутатові Волинцю та трощити руку його колезі Бондаренкові. Адже це потенційно небезпечні для цивілізованого суспільства елементи.

До слова, у Європі нам, вочевидь, порадять у таких випадках звертатися в правоохоронні органи. Але в Україні про звернення по захист у міліцію наразі говорити зарано. Бо тільки вчора міністр МВС Могильов пообіцяв журналістам, що він нарешті навчить своїх підлеглих розмовляти із людьми. Наразі вони цього ще просто не вміють…