У Польщі хочуть змінити конституцію – «під ЄС»

Варшава – У Польщі розгорілися дебати, які президент країни Броніслав Коморовський назвав дискусією про «фундаменти польської державності». Суперечки на найвищих щаблях польської влади спричинила законодавча ініціатива Коморовського. Президент Польщі пропонує змінити конституцію країни так, аби вона відповідала законодавству Європейського Союзу.
Президент Броніслав Коморовський запропонував внести низку змін та доповнень до польської конституції, що закріпило б вищість євросоюзного права над національним. Крім того, польський президент вважає, що в Конституції потрібні зміни, котрі підготують країну до впровадження спільної європейської валюти – євро.

Ці пропозиції Коморовського підігріли й без того високу температуру польського політичного життя. Депутати парламентських фракцій, котрі негативно оцінюють законодавчу ініціативу Коморовського, намагалися не допустити до першого слухання цього законопроекту. Вони вимагали участі у важливих слуханнях прем’єр-міністра країни, а також міністра закордонних справ.

Президент: обіцянки, дані ЄС, потрібно виконувати

Аби переконати політиків у необхідності внесення змін до основного закону країни, Коморовський зустрівся з лідером кожної парламентської фракції зокрема й особисто взяв участь у парламентських слуханнях. Президент висловив переконання, що польська конституція, ухвалена в 1997 році, не відповідає тим реаліям, у яких Польща опинилася після вступу в ЄС. Крім того, за його словами, наступного року, коли Польща керуватиме Європейським Союзом, стара конституція заважатиме країні ефективно виконувати функції президента ЄС.

«Я дуже хочу, щоб цей закон ухвалили за згодою всіх сторін, адже це дебати про фундаменти польської держави, про фундаменти демократичного устрою в Польщі, бо йдеться про конституцію. Я вважаю, що було б дуже добре, якби ми внесли зміни до конституції ще перед тим, як Польща наступного року очолить ЄС, бо це свідчило б про те, що ми дуже серйозно ставимося до своїх обіцянок поглиблювати європейську інтеграцію», – наголошує Коморовський.

Опозиція категорично проти європейської валюти

Опонуючи Коморовському, польські опозиційні політики твердять, що в конституції достатньо універсального запису про засади, на яких Польща бере участь в міжнародних організаціях. Мовляв, не обов’язково вписувати в основний закон країни назви конкретних євросоюзних установ. Як сказав опозиціонер Кароль Карський, це вияв надмірної пошани до організацій, центр яких знаходиться поза Польщею.

Проте найбільший спротив польської опозиції викликали наміри Коморовського пристосувати Конституцію до впровадження у Польщі євро. Згідно з цими пропозиціями, польський Нацбанк передав би частину своїх компетенцій євросоюзним установам.

«Рішення про входження в зону євро – це системне рішення такого ж значення, як вступ Польщі в Європейський Союз. Більше того, наслідки впровадження у Польщі євро для країни можуть бути набагато відчутнішими, ніж вступ в ЄС», – зауважує депутат Кароль Карський.

Польська опозиція твердить, що пришвидшення процесу входження Польщі в зону євро завдасть польській економіці великої шкоди. У перебігу парламентських слухань депутати нагадували, що під час економічної кризи в Європі Польща уникла великих проблем, зокрема завдяки тому, що має власну національну валюту.

Як кажуть польські аналітики, саме дискусія про євро може поглибити польський внутрішньополітичний конфлікт. Польська опозиція заявляє, що із впровадженням євро потрібно зачекати до часу економічної стабілізації у Європі. Натомість проурядові політичні сили сподіваються, що їм вдасться знайти в парламенті більшість голосів, аби ухвалити законопроект Коморовського вже найближчим часом.