Україну хочуть прибрати за один день

Київ – Громадські активісти розпочали сьогодні національну кампанію «Зробимо Україну чистою!» Ідея в тому, щоб силами добровольців ініціювати одноденне прибирання по всій країні. Кілька років тому такий проект втілили в Естонії, зібравши понад 50 тисяч добровольців. З того часу естонський приклад перейняли багато інших країн. Зокрема, цього року волонтери прибирали в Литві, Латвії, Словенії, Румунії, Португалії та Індії.
Прибрати Україну активісти планують 16 квітня наступного року. Із 20 грудня розпочнеться онлайн-реєстрація місць для прибирання, до якої може долучитись кожен охочий інтернет-користувач, надіславши організаторам проекту фото або відео стихійних звалищ. На основі зібраних даних активісти мають намір створити всеукраїнську карту засміченості. А наступним кроком стане збирання сил добровольців, які у квітні вийдуть на вулиці і в парки.

Таким чином організатори акції намагаються вплинути на свідомість кожного українця, зауважує координатор проекту Юрій Пивоваренко.

На його погляд, причина загальної засміченості – у відсутності відповідальності на всіх рівнях, адже людина, яка прибирає сьогодні, завтра смітити не буде.

Очистити Україну важливо ще й через те, що держава готується приймати європейську футбольну першість у 2012 році, каже Юрій Пивоваренко. «Наша акція – це не акція прибиральників сміття, – зауважує активіст. – Якщо люди будуть готові слідкувати за порядком, чистотою і красою в країні, то люди будуть доносити до туристів думку про те, що в нашій країні чисто, в нашій країні красиво, і всі, хто сюди приїде, мусить викидати сміття в урну. Бо ніхто не має права тут смітити. Тут є хазяїн. Є люди, які вболівають за свою країну».

Українських прибиральників скерує ООН

Організаційну підтримку проекту забезпечує представництво програми Волонтери ООН в Україні. Основне своє завдання представники організації вбачають у тому, аби поділитись досвідом щодо проведення таких масштабних заходів.

«Україна – частина глобальної ініціативи, яку започаткувала Естонія у 2008 році. Ідея об’єднала півсотні тисяч добровольців, що прибрали більш ніж 10 тисяч тонн сміття, – говорить Джованні Моцареллі, координатор проекту представництва ООН в Україні «Волонтерство заради нашої планети». – Ініціатива поширилась по всій Європі, залучивши близько 200 тисяч волонтерів. Мета кампанії – змінити свідомість суспільства, переконати людей в тому, що спільна ініціатива може дійсно щось змінити».

Цього року у різних країнах вже провели близько 15 аналогічних проектів. Найкращий результат показала Словенія, де на прибирання вийшов кожен десятий житель країни.