Поляки сподіваються на відміну візового режиму зі США

Варшава – Польща вже багато років намагається домовитись зі США про скасування візового режиму, та поки що безрезультатно. Поляки сподіваються, що ситуація зміниться після дводенного візиту президента Броніслава Коморовського до США, що власне завершився.
Цього тижня громадяни Польщі почули нарікання на американську візову процедуру з уст самого президента – Броніслава Коморовського. Він із неприхованою іронією розповів про те, що для того, щоб отримати американську візу, мусив відповісти на стандартні запитання анкети: «У мене затремтіла рука, коли я мусів відповісти в анкеті на запитання, чи я не терорист. Я не хотів би обманювати Сполучені Штати, але не знав, як краще відповісти. У комуністичні часи я був терористом, принаймні саме так звучали обвинувачення, сформульовані проти мене комуністичним прокурором, тож я не знав писати правду, чи ні. Мені порадили взагалі нічого на це питання не відповідати».

Резонансне іронізування президента Коморовського пояснював його радник Роман Кузняр. Він твердить, що польська влада, намагаючись вплинути на американську бюрократичну машину, вирішила покпинити над анахронічним візовим режимом. Мовляв, дотеперішні способи переконування американців виявилися недієвими.

9 відсотків отримують відмови. Забагато...

Річ у тім, що Польща – одна з небагатьох країн Центральної Європи, з якою США зберігають візовий режим. Пересічні поляки дуже нарікають на свою владу, якій, на відміну від чеської чи естонської, не вдалося домогтися скасування віз до США.

Офіційне пояснення цієї ситуації таке, що в американських консульських установах у Польщі надто високий відсоток відмов на прохання про отримання візи до США. Минулого року дев’ять відсотків тих поляків, які хотіли поїхати до Штатів, отримали негативну відповідь. Тим часом, для скасування візового режиму таких відмов мало б бути не більше трьох відсотків.

Як кажуть польські експерти, США побоюються, що частина тих громадян Польщі, котрі отримають туристичні візи, можуть залишитись в Америці нелегально. Утім, впродовж останніх років спостерігається виразна тенденція зменшення кількості відмов на прохання про візи. Скажімо, в 2002 році таких відмов було аж 36 відсотків, тож у порівнянні з теперішніми дев’ятьма прогрес очевидний.

У дискусію про американські візи включився екс-президент Польщі Лех Валенса. За його словами, ймовірна додаткова польська трудова міграція до США не завдала б шкоди американській економіці. Натомість він вважає несправедливим, що сусідні з Польщею країни мають безвізовий режим з Америкою, а поляки, щоб побувати за океаном, мусять долати різні бюрократичні перепони.

Валенса підтримує рішучість Коморовського, з якою той взявся за справу американських віз. Він похвалив нинішнього президента Польщі, котрий під час візиту в США нагадував американцям, що дружня Польща на безвізовий режим заслужила не менше, ніж її сусіди.

Не візами єдиними?

Обіцянку президента США Обами, що прозвучала під час зустрічі з Коморовським, про відміну віз для поляків до січня 2013 року, в Польщі зустріли з ентузіазмом. Проте польські експерти застерігають співввітчизників від надто спрощеного розуміння двосторонніх стосунків зі США. Мовляв, не візами єдиними.

Політолог Збіґнєв Левіцький каже, що навіть найвища польська влада у стосунках з американцями занадто сильний наголос робить на питанні віз. Зокрема, в телеефірі TVN-24 він зазначив: «З реакції в Польщі на візит Коморовського до США складається враження, що проблема віз для кількох тисяч осіб, котрі хочуть поїхати до Америки на нелегальні заробітки, це головна політична проблема в стосунках двох держав. Це жахливо, це не робить честі президентові Польщі. Це робить нас у Вашингтоні смішними».

Натомість, переконаний Левіцький, поляки повинні подбати про створення концептуальної програми розвитку стосунків з американцями, якої поки що немає. Експерт критично оцінив ідею радників Коморовського використовувати у великій політиці іронію. Іронізування над процедурою отримання американської візи він вважає вкрай невдалим способом вирішення наболілої проблеми.