Естонія на фінішній прямій до введення євро

Рига – Незважаючи на проблеми окремих країн єврозони, Естонія має твердий намір із наступного року повністю перейти на європейську валюту. Натомість міжнародні експерти попереджають, що після введення в Естонії в обіг євро криза в інших країнах Балтії може поглибитися. У самій ж Естонії перехід на євро пов’язують зі збільшенням цін на товари та послуги.
Першого січня 2011 року Естонія стане 17-ю державою-членом зони єдиної європейською валюти і першою із колишніх країн СРСР, яка введе в обіг євро.

Обмінний курс естонської крони до євро встановлений на рівні 15,6466 крони за євро.

Євро сприятиме довірі інвесторів до Естонії, вважає міністр фінансів Естонії Юрґен Ліґі. За його словами, введення євро стане важливим сигналом зовнішньому світові про те, що вдалося досягти Естонії за допомогою зменшення витрат.

Щоб підготувати населення до переходу на євро в країні проводиться широкомасштабна програма «Tere Euro» (Ласкаво просимо, євро).

Із метою психологічного звикання естонців до нової валюти з 1 липня цього року вартість товарів та послуг на цінниках вказуються у кронах та євро. Перші два тижні 2011 року також продовжиться паралельний обіг двох валют.

«Такий період передбачений для того, щоб не було паніки та черг», – зазначив керівник відділу безпеки Банку Естонії Райт Роосве.

Уряд країни безкоштовно надсилає кожній естонській родині єврокалькулятор, який дозволяє швидко і зручно конвертувати ціни із естонських крон у євро.

У рамках програми «Tere Euro» діє кампанія «Євро ціну не збільшить», до якої приєднують різні торговельні мережі, банки та магазини.

Однак, незважаючи на ці заходи, ціни в Естонії почали зростати ще до переходу на євро. Економіст Володимир Вайнгорт прогнозує, що запровадження євро прискорить паритет цін, тобто ціни на товари та послуги в Естонії зрівняються з європейськими. Отже слід очікувати подальше подорожчання цін на товари та послуги

Населення не вірить у євро

52% жителів Естонії проти переходу з крони на євро. Про це свідчать дані соціологічного опитування, проведеного фірмою Saar Poll.

Організатор руху за захист естонської крони Анті Пооламетс вважає, що уряд Естонії повинен був провести референдум з цього питання.

«Важливо також враховувати час вступу до єврозони. Зараз не найкращий час. І нових інвесторів, як говорить уряд, не очікується. Бо інвестори інвестують кошти туди, де є прибуток та стабільність. Але єврозона сама не стабільна і євро падає. А для наших лідерів це зараз догма – є ціль і її слід виконувати», – каже Анті Пооламетс

За словами економіста шведського Handelsbanken Яна Хеґстрема, Естонія повторює помилку Ірландії, яка повинна була почекати із вступом до єврозони, поки рівень прибутків у країні не зрівняється із рівнем Німеччини та Франції.

Натомість президент Європейського банку реконструкції та розвитку Томас Міров вважає, що після приєднання Естонії до зони єдиної європейської валюти необхідно тимчасово закрити двері для наступних кандидатів.