Українці за кордоном закликають Януковича визнати Голодомор геноцидом

Світовий конгрес українців збирає підписи під петицією, в якій закликає Президента Віктора Януковича «публічно визнати Голодомор актом геноциду українського народу».

Ініціатор цієї кампанії, генеральний секретар Світового конгресу українців Стефан Романів в інтерв’ю Радіо Свобода заявив, що на сьогодні отримали 1,8 тисячі підписів, а під кінець тижня очікують п’ять тисяч.

«Це лише другий день як вона стоїть в інтернеті, а вже маємо понад тисячу підписів з різних країн світу. І через загальне знання про Голодомор це показує Президентові Януковичу, що не всі поділяють його думку…», – заявив голова координаційного комітету в справах Голодомору.

«Президент (Янукович) зробив помилку в своїй позиції. Ніхто не сперечається, що голод був у різних країнах світу, я вже йому про це кілька разів говорив. Він може запросити й президента Медведєва, і уряд Казахстану, щоб вони з Президентом України підписали заяву, що Голодомор був злочином проти людства, що Сталін це створив і що вони спільно засуджують ці позиції та Сталіна», – сказав Стефан Романів.

Минулого тижня американський Білий дім поширив заяву офіційного представника Ради національної безпеки США Майкла Гаммера, в якій йшлося про те, що Голодомор мав на меті зламати волю українців.

«Ми відзначаємо 77 роковини трагічних подій Голодомору, коли мільйони невинних українців загинули в результаті цілеспрямованої політики Йосипа Сталіна. Американці приєднуються до українського народу та етнічних українців по всьому світу, поминаючи всіх загиблих», – йшлося в заяві.

За словами Гаммера, Голодомор був організований «з наміром зламати волю народу України і прагнення українців до самовизначення. Але ця акція провалилася, тому що народ України і наша сильна українсько-американська громада по всій території Сполучених Штатів ніколи не полишали надії на те, що їхня Батьківщина буде вільною».

Цієї суботи, 27 листопада, відбудеться вшанування пам’яті жертв Голодомору 1932–33 років.