Союз НАТО готовий до нових викликів

У Лісабоні завершив роботу саміт Північноатлантичного союзу. Він визначив стратегію альянсу на найближче десятиріччя, встановив календар скорочення воєнної присутності в Афганістані і намітив новий етап взаємин із Росією, повідомляє кореспондент Радіо Свобода. НАТО має намір вже наступного року розпочати поетапну передачу афганській армії повноважень у питаннях безпеки в цій країні. Весь процес має завершитися в 2014 році. Щодо нової стратегії, то вона тепер передбачає можливість здійснення воєнних операцій в будь-якій точці планети, де виникає загроза країнам-членам. Союз НАТО й надалі робитиме ставку і на ядерну зброю. «Ми виступаємо за мир без ядерної зброї. Однак доти, доки в світі ця зброя існує, вона залишатиметься ключовим елементом стримування і в нашій стратегії», – заявив генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен. Союз НАТО також запропонував Росії розширити співпрацю, зокрема, в галузі протиракетної оборони. При цьому мова не йде про створення загальної протиракетної системи. Росія погодилась розглянути умови можливої співпраці з НАТО щодо ПРО.


У Лісабоні відбулося обговорення проблем співпраці НАТО та Росії в галузі протиракетної оборони. Президент Росії Дмитро Медведєв зустрівся з лідерами країн НАТО.

В інтерв’ю спеціальному кореспондентові Радіо Свобода в Лісабоні міністр закордонних справ Естонії Урмас Пает заявив, зокрема, що «переговори чи навіть намір співпрацювати – позитивні. І цьому є два приклади: протидія наркотрафікові з Афганістану чи транзит вантажів із Афганістану, боротьба з піратством».

«Щодо протиракетної оборони, то я не думаю, що тут можливе позитивне рішення доти, доки НАТО і Росія не наблизять своїх поглядів на джерела загрози. Співпраця неможлива доти, доки Росія розглядає НАТО як ворога. І в зв’язку з цим питання з практичної площини стоїть так: для захисту від кого призначений протиракетний щит?» – заявив естонський міністр.

НАТО і Росія домовились про транзит

Сьогодні генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен заявив, що Росія і НАТО завершили переговори з підготовки угоди про зворотній транзит з Афганістану через російську територію.

Крім того, за словами шефа НАТО, досягнуто домовленості про збільшення транзиту через Росію військових вантажів для збройних сил альянсу, що базуються в Афганістані.

Передача провінцій під контроль Кабула почнеться наступного року

Лідери НАТО на саміті в Лісабоні підписали угоду з афганським урядом, яка передбачає довготермінове партнерство.

На саміті також вирішили, що вже в 2011 році в Афганістані розпочнеться передача деяких провінцій під контроль Кабула.

Всі 48 держав, що беруть участь у міжнародній коаліції під командуванням НАТО, погодились, що повний контроль над територією Афганістану буде переданий уряду до кінця 2014 року.

Разом із тим, в Афганістані і після 2014 року залишаться іноземні війська. Як заявив генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен, вони мають завершити виконання поставленого завдання: завдати поразки «ворогам Афганістану».

Президент Обама подякував Грузії за участь в операції в Афганістані

Президент США подякував Тбілісі за участь у міжнародній операції в Афганістані, мовиться в повідомленні Білого дому за результатами переговорів Барака Обами з президентом Грузії Міхеїлом Саакашвілі.
Переговори відбулися в п'ятницю в кулуарах саміту НАТО в Лісабоні.

Обама також висловив підтримку територіальній цілісності й суверенітетові Грузії.

Саакашвілі, в свою чергу, заявив, що підтримує зближення НАТО з Росією, оскільки така співпраця може сприяти поліпшенню взаємин між Москвою та Тбілісі.

Офіційні контакти між Росією й Грузією перервані після воєнного конфлікту двох країн в серпні 2008 року.

Обама називає «небезпечною грою» відмову від договору з Росією щодо СНО

Президент США Барак Обама знову закликав Сенат США ратифікувати до Нового року договір із Росією про стратегічні наступальні озброєння (СНО).

В останньому щотижневому зверненні до нації Обама назвав «небезпечною грою» намагання деяких республіканських сенаторів відкласти ратифікацію договору.

За словами президента США, якщо договір не буде схвалений, під загрозою виявиться співпраця з Росією в Афганістані й із іранської проблеми.

Договір про СНО, підписаний президентами Росії та США навесні цього року, передбачає скорочення стратегічних ядерних арсеналів двох країн приблизно на третину.

Грищенко: нова концепція НАТО щодо України відповідає нашим інтересам

Формулювання щодо України в новій стратегічній концепції НАТО цілком відповідають інтересам Києва.

Про це заявив міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко на прес-конференції в Лісабоні в суботу.

«Найголовніше, що там (у стратегічній концепції НАТО) зафіксовано, що Україна є партнером альянсу, і це в контексті нашого статусу цілком відповідає нашим інтересам, оскільки ми зацікавлені в практичній взаємодії з альянсом у проведенні таких програм, які
відповідають нашим інтересам», – сказав міністр.

19 листопада глави держав та урядів країн-членів НАТО на саміті в Лісабоні схвалили нову стратегічну концепцію альянсу, в якій закріпили намір «продовжувати і розвивати партнерство з Україною і Грузією в рамках Комісій Україна-НАТО та Грузія-НАТО, грунтуючись на рішенні НАТО, що було ухвалене на Бухарестському саміті 2008 року, та взяли до уваги євроатлантичну орієнтацію або прагнення кожної країни».