Підприємці погрожують Раді та Президенту референдумом

Київ – Біля приміщення Верховної Ради триває мітинг протесту проти ухвалення парламентом Податкового кодексу. Як повідомив кореспондент Радіо Свободи з місця подій, вранці тут зібралося щонайменше дві тисячі осіб. Але число учасників акції постійно збільшується. Вони знову пригрозили владі постійними безстроковими акціями протесту в разі, якщо Податковий кодекс буде ухвалений і Президент його підпише.
Мітингувальники вимагають зняти проект Податкового кодексу з розгляду, відправити у відставку тих, хто причетний до його розробки, і ухвалити законопроект, який гарантує збереження спрощеної системи оподаткування.

Підприємці також обіцяють, що у разі підписання Президентом України Віктором Януковичем Податкового кодексу, оголосять всеукраїнський страйк та ініціюватимуть проведення референдуму щодо дострокових виборів Президента і Верховної Ради.

Про це повідомив представник оргкомітету протестного підприємницького руху Олександр Данилюк сьогодні на зустрічі з опозиційним урядом, засідання якого пройшло у приміщенні Верховної Ради.

«У випадку, якщо наші вимоги не будуть виконані, ми, по-перше, розпочнемо загальнонаціональний страйк зовсім іншого рівня і зовсім іншого характеру. По-друге, ми вже сьогодні прийняли рішення, що ми створюємо координаційну раду, яка буде проводити референдум про дострокове припинення повноважень Верховної Ради та Президента України», - сказав Данилюк.

За його словами, збори першої ініціативної групи з проведення референдуму відбудуться 22 листопада на вулиці Банковій о 15.00. «Вже сьогодні нам зателефонували з Управління державної охорони і проблем внутрішньої політики КМДА і сказали, що завтра буде судова заборона на цей збір ініціативної групи».

Мітинг підприємців проти нового Податкового кодексу

x

Мітинг підприємців проти нового Податкового кодексу

Представник підприємницького руху також заявив, що незважаючи на судову заборону, збори ініціативної групи будуть проведені. «Це буде не мітинг, а референдум. Це процедура є фактично за діями правил в будь-якій республіці, в будь-якій демократії. Тому ми не будемо сприймати цю заборону, яка обмежує наше основне право бути владою в цій країні», - наголосив він.

Олександр Данилюк також закликав підприємців з усіх регіонів України взяти участь у акції протесту, яка відбудеться 22 листопада на Майдані Незалежності – в день, коли Податковий кодекс може бути підписаний головою ВР Володимиром Литвином і переданий на підпис Президенту України Віктору Януковичу.

Акція протисту отримає «депутатський супровід»

Присутня на засіданні опозиційного уряду Юлія Тимошенко заявила, що опозиційний уряд повністю підтримує ультиматум підприємців. За її словами, депутати від БЮТ у місцевих радах теж у міру можливостей підтримають протести підприємців.

Вона також пообіцяла забезпечити депутатський супровід акції, що запланована на 22 листопада у Києві.

Тим часом Верховна Рада ухвалила рішення продовжити свою роботу 18 листопада до завершення розгляду проекту Податкового кодексу. За словами керівника фракції Партії регіонів Олександра Єфремова, вже сьогодні депутати можуть ухвалити кодекс у цілому.

Вже під час засідання депутати від БЮТ підійшли до ложі уряду та із відер почали висипати дрібні монети. Крім того, вони принесли в ложу уряду проект Податкового кодексу, розданий перед пленарним засіданням. Представники уряду, які сиділи в ложі уряду, почали викидати ці папери, а депутати від БЮТ – знову повертати до ложі уряду.

Після цього до представників БЮТ підбігли декілька «регіоналів», щоб завадити висипати гроші та зносити стоси паперу. У результаті сталася сутичка.

Мітинг підприємців проти нового Податкового кодексу