Ярослав Качинський шукає допомоги у Конгресі США

Лідер найбільшої польської опозиційної партії „Право і справедливість” (PiS), брат трагічно загиблого Президента Польщі Леха Качинського Ярослав Качинський має намір просити Конгрес США допомогти у розслідуванні Смоленської катастрофи.
Про це повідомив помічник голови депутатської комісії сейму з розслідування Смоленської трагедії Бартоломей Мішкевич.

Він зазначив, що голова комісії Антоній Мачеревіч сьогодні разом із колишнім міністром закордонних справ Польщі Анною Фотигою виїжджають до США, де на зустрічах з американськими конгресменами обговорять питання про створення відповідної комісії.

«Мова йде про підтримку американцями створення міжнародної комісії, яка б дослідила обставини трагедії», - сказав помічник депутата.

Мішкевич повідомив, що депутати Сейму передадуть американцям копії 300 тисяч підписів громадян за створення міжнародної комісії, листа Ярослава Качинського та ще деякі матеріали.

Аналогічний пакет документів буде переданий генеральному секретарю ООН, голові Ради Європейського Союзу, генеральному секретарю НАТО та спікеру Конгресу США.

Мішкевич зазначив, що однією із причин, чому PiS вирішила звернутися по допомогу до американської влади є той факт, що у катастрофі поблизу Смоленська загинув громадянин США.

Він також додав, що PiS не вважає Міждержавну авіаційну комісію, яка веде основне розслідування причин катастрофи, незалежною організацією.

«Ми хотіли, щоб вона (комісія) була створена якнайшвидше», - наголосив Бартоломей Мішкевич.

Опозиція бере під сумнів результати офіційного розслідування

10 квітня 2010 року Президент Польщі Лех Качинський з дружиною та делегацією польських високопосадовців загинули в авіакатастрофі під час заходження на посадку на військовий аеродром у Смоленську літака Ту-154.

PiS, співзасновником якої був Качинський, практично від самого початку розслідування причин катастрофи заявляє, що ні польська, ні російська влада не хочуть провести об’єктивне розслідування.

На думку низки експертів, причиною катастрофи могли бути неправильні дані, надані екіпажу Ту-154 диспетчером Смоленського аеродрому.