Київський книжковий ярмарок: як приготувати сучасний куліш – бестселер?

Київ – Сьогодні у Києві відкривається традиційний Міжнародний книжковий ярмарок. Його цьогорічне гасло – «Право мислити, право читати». У ярмарку візьмуть участь близько 100 видавництв з України та сусідніх держав.
З кожним роком українці все менше читають. За даними Асоціації книговидавців, лише кожен п’ятий українець регулярно робить це. Відтак метою цьогорічного книжкового ярмарку є повернення українцям інтересу до читання.

У рамках цьогорічного книжкового ярмарку буде представлена сучасна українська, а також світова література. Також всі охочі можуть взяти участь у дискусіях на теми: «Книжка та образотворче мистецтво», «Книжка і театр», «Книжка і політика».

Новиною цьогорічного книжкового ярмарку є «літературна кухня» на чолі з шеф-поварами братами Капрановими. Вони обіцяють приготувати вельми смачний «сучасний бестселер», куліш, який підкорить неймовірним смаком українського.

«Ми намагаємось організувати дегустацію і «спробувати на зуб» деякі програми ярмарку, наприклад, «Книжка і кухня». Це унікальний, безпрецедентний для України проект, в якому ми спробували представити книжку як витвір кулінарний. І не тільки тому, що багато письменників люблять готувати! От, наприклад, Винничук: його нова книга має назву «Груші у тісті». Не треба думати, що (у літературі) ідеться лише про філософські романи, чи про історичні романи, про УПА чи щось таке. Книжка – це і є наш світ: не інформація у чистому вигляді, не запилюжені фоліанти десь на полицях. Ні, книжка і є нашим світом!» – зауважує Дмитро Капранов.

А у рамках Дня дитячої літератури наймолодші читачі зустрінуться з героями українських казок, навчаться малювати і ліпити. Також актори кількох київських театрів влаштують казкове дійство за книгами сучасних дитячих письменників. За словами режисера Лесі Мальованої, це театр, вистава для усіх, хто був дитиною: «Адже для дитини усе починається з книжки! Мами, бабусі читали читають їх дитині, навіть якщо дитина виховується за якимись сучасними методами…».

Книжковий ярмарок у Києві триватиме чотири дні.