Рада Європи хоче створити мережу правоохоронців-хіміків

Брюссель – Рада Європи намагається вирішити, як краще контролювати хімічні речовини, що слугують не лише для фармакології, але й для виробництва наркотиків. Зокрема, так звана «Група Помпіду», що у Раді Європи працює над проблемами боротьби з наркоторгівлею, пропонує створити спеціалізовану міжнародну мережу фахівців. Вони контролюватимуть обіг хімічних товарів, що можуть використовуватися наркоторговцями різних країн.
Якщо, скажімо, нідерландське хімічне підприємство випускає так званий ангідрид оцтової кислоти, то заборонити йому це ніхто не наважиться. Адже відомо, що цю речовину фармацевти використовують для приготування аспірину чи парацетамолу.

Тим часом замовлення на партію такої речовини, що надійшло з Афганістану, одразу привернуло б увагу митників та поліції, адже цей ангідрид – це ще й засіб для перетворення маку на героїн. Тому виробництво та збут подібних товарів перебуває під особливим контролем, зазначає представник французької поліції Бруно Лемер.

«Подібний експорт до Афганістану повністю поза законом, – каже він. – У цій країні нам підтвердили, що ніякого законного використання ангідриду оцтової кислоти там немає».

Продав – сповісти поліцію

Тим часом, скажімо, у Франції є аж 23 підприємства, котрі зобов’язані інформувати міністерства та правоохоронців про будь-яке замовлення чи збут подібних речовин, які можуть використовуватися для нарковиробництва. Серед них навіть така звичайна і загальновідома рідина, як ацетон.

А віднедавна Рада Європи, що об’єднує 47 держав континенту, виступає за створення міжнародної мережі експертів, що стежили б за обігом подібних речовин.

«Правоохоронці мають дуже обмежені знання з хімії та реакцій, котрі призводять до перетворення цих речовин на наркотики, – пояснює представник бельгійського міністерства юстиції у «Групі Помпіду» Клод Жілар. – Тому в мережі спеціалістів, яку ми пропонуємо створити, будуть залучені фахівці у сфері права та хімії, які зможуть швидко скористатися міжнародними конвенціями, зокрема, конвенціями Організації Об’єднаних Націй».

«Група Помпіду»

«Група Помпіду» – це міжурядовий орган, що входить до структури Ради Європи. Її завдання полягають в обміні досвідом, пов’язаним із проблемами наркоманії та вдосконаленні системи збору інформації про нові тенденції. Вона також визначає напрямки роботи у цій сфері. Україна не входить до членів цієї групи, проте надає їй технічну допомогу.

Про обіг у Європі базових елементів, що використовуються наркоторговцями, та про деталі запропонованої мережі фахівців у Страсбурзі мають дискутувати цього тижня, а саме 3–4 листопада.