Експерти ОБСЄ вивчать справу «білоруського Гонгадзе»

Мінськ – ОБСЄ надіслала до Мінська двох експертів-криміналістів, які будуть досліджувати матеріали справи про смерть опозиційного білоруського журналіста 36-річного Олега Бябеніна. Він був засновником популярного опозиційного сайту «Хартія-97» і збирався очолити передвиборний штаб одного з опозиційних кандидатів на президента Білорусі. Але 3 вересня цього року його знайшли повішеним на власній дачі.
Прізвища експертів не озвучує ані ОБСЄ, ані прокуратура Білорусі, яка їх тут приймає. Відомо лише, що один із них представляє Швецію, другий – Норвегію. Навіть після закінчення цієї місії імена експертів пресі не повідомлять. Вони будуть працювати виключно на засадах конфіденційності, заявив Радіо Свобода речник головного офісу ОБСЄ Фране Мароєвич.

При цьому він запевнив, що ці експерти – дуже досвідчені у своїх галузях люди, мають досвід по 30 років роботи в судовій науці і практиці, а також у ділянці медицини (як криміналісти). Їм не один раз доводилося проводити експертизу в подібних справах.

Олег Бябенін
Спеціально до приїзду криміналістів ОБСЄ білоруська прокуратура переклала англійською мовою всі матеріали справи про смерть Олега Бябеніна. Сьогодні вони приступають до роботи. Попередньо мова йшла про те, що експерти працюватимуть у Білорусі тиждень, але якщо їм треба буде більше часу на ознайомлення, то це теж можливо, запевнили у прокуратурі Білорусі. Не виключається, що в зв’язку з їхнім приїздом прокуратура піде на ексгумацію тіла Олега Бябеніна.

У прокуратурі Білорусі повідомили, що якогось брифінгу для журналістів за підсумками роботи експертів не заплановано. За інформацією з ОБСЄ, пізніше за підсумками роботи експертів з'явиться відкритий звіт від імені ОБСЄ, з яким всі зможуть ознайомитися. Поспішати у такий справі, як виглядає, не будуть.

Експертів ОБСЄ запросила сама влада

Ініціатором запрошення європейських експертів несподівано стала сама білоруська влада.

Справа в тому, що першим висновкам білоруської прокуратури про самогубство Олега Бябеніна у білоруському суспільстві не повірили. Передсмертної записки Олега не знайдено. Рідні, друзі та колеги Олега стверджують, що його поведінка, плани і життєві обставини ніяк не передвіщали намірів добровільно піти з життя.

Колеги Бябеніна також звертають увагу на численні обставини інциденту, які свідчать про те, що це міг бути інсценований суїцид. Були висловлені навіть підозри, що до цього могли спричинитися так звані «ескадрони смерті», яких вважають винними у ліквідації опонентів президента Лукашенка у 1999-2000 роках. Міжнародні організації, в тому числі «Репортери без кордонів», теж назвали смерть Олега Бябеніна підозрілою й закликали Мінськ до об’єктивного розслідування.

На цьому тлі МЗС Білорусі назвав звернення міжнародних організацій і висловлювання політиків у Білорусі та за кордоном щодо смерті Олега Бябеніна «необґрунтованими спекуляціями та інсинуаціями» і пішов на безпрецедентний крок, запросивши до Мінська експертів-криміналістів із країн-членів ОБСЄ, запропонувавши їм доступ до матеріалів справи про смерть опозиційного журналіста.

На цю місію і влада, і суспільство Білорусі мають особливу надію, бо, як заявила з приводу смерті пана Бябеніна Білоруська асоціація журналістів, досі жодна з гучних справ, пов'язаних із загибеллю або зникненням у Білорусі журналістів, так і не дала відповідей на питання, хто ж винен у їх смерті.