США радять Верховній Раді внести зміни до закону про судоустрій

Сполучені Штати закликають український парламент дослухатися до рекомендацій Венеціанської комісії Ради Європи щодо Закону України «про судоустрій і статус суддів». Про це повідомив посол США в Україні Джон Теффт під час круглого столу «Судова реформа в Україні та світові стандарти незалежності судової влади» у Києві.

«Цей закон – це важливий крок уперед для України. Однак Венеціанська комісія має до закону низку зауважень, тому ми вважаємо, що дуже важливо для Верховної Ради врахувати ці зауваження і внести відповідні зміни до закону», – наголосив Джон Теффт.

Посол також зазначив, що «у США прийнято вважати, що верховенство права є основою будь-якого демократичного суспільства».

«Реформування судової системи і підвищення довіри до цієї гілки влади дуже важливе для нормального функціонування суспільства. Такі реформи дуже важливі і для кожного українця», – додав Джон Теффт.

Верховна Рада України ухвалила Закон «Про судоустрій і статус суддів» у липні цього року.

У жовтні Венеціанська комісія Ради Європи оприлюднила висновки щодо закону про судоустрій, в яких, зокрема, наголосила на необхідності розширення повноважень Верховного Суду.