Палестинці відкинули пропозицію прем’єр-міністра Ізраїлю

Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу запропонував заморозити будівництво єврейських поселень на Західному березі Йордану в обмін на визнання палестинцями Ізраїлю.

Міжнародна спільнота тисне на Ізраїль, щоб ця країна відмовилася від нового будівництва для відновлення мирних переговорів з палестинцями.

Виступаючи в ізраїльському парламенті в понеділок, Біньямін Нетаньягу сказав: «Якщо палестинське керівництво скаже однозначно своєму народові, що воно визнає Ізраїль як батьківщину єврейського народу, я буду готовий скликати мій уряд і просити продовження мораторію».

Таку пропозицію палестинці негайно відкинули. Речник палестинського лідера Махмуда Аббаса Набіль Абу Рдайнах сказав, що це питання зовсім не пов’язане з кризою в мирних переговорах.

«Те, що говорить Нетаньягу, не має нічого спільного з переговорами. Наша позиція очевидна: ми визнаємо державу Ізраїль, а процес заморожування поселенської діяльності має бути завершено. І це не тільки палестинська позиція, це арабська позиція», – сказав речник Махмуда Аббаса.

Прямі палестино-ізраїльські переговори за посередництва США розпочалися у Вашингтоні на початку вересня. Пізніше палестинці відмовилися їх продовжити через скасування Ізраїлем мораторію на будівництва поселень на Західному березі Йордану. Цю територію палестинці вважають частиною своєї майбутньої держави.