Чи може встановитися в Україні авторитаризм або диктатура (огляд преси)

Київ – Чи встановиться в Україні авторитаризм, або, іще гірше, диктатура? Формально всі шляхи для неї відкриті, констатує дописувач газети «День». Він зазначає, що перед Януковичем тепер кілька доріг. Він може не робити нічого. Але це навряд. Не для цього було ухвалене рішення про скасування політреформи. А ще Янукович може «рівновіддалити» від себе всіх олігархів. Це було б, на думку дописувача, непоганим варіантом, але навряд чи здійсненним у країні, де править дюжина олігархічних сімей. Але й видима поки альтернатива правлінню олігархів для автора статті виглядає нерадісно. Адже це бюрократична республіка, де головними особами є чиновник і податківець. Тобто «царські люди». Така держава вже частково будується в Україні. Про це наголошується в статті «Троянський кінь» для Президента».

Повернувши собі повноваження Леоніда Кучми, Віктор Янукович опинився тет-а-тет із ризиками «політики однієї людини». Одного разу вона вже обернулася потужним рухом «за Україну без Кучми». Тижневик «Влада грошей» з’ясовував, за яких умов історія може повторитися. Заголовок публікації «І will be back».

Урожай або згниє, або задешево потрапить до рук чиновників. Як інформують «Економічні відомості», уряд ухвалив рішення встановити зернову експортну квоту у розмірі 3,5 млн. тон до кінця року. Це змусить фермерів продавати урожай Аграрному Фонду за цінами, нижче ринкових. Зернотрейдери відмовляються вірити у таке рішення урядовців, яке, на їхню думку, шкодить добробуту країни. Про це йдеться в матеріалі «Схвалена економічна блокада села».

Нещодавно міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов заявив про скорочення чисельності МВС на третину. Газета «Факти» підрахувала, що органи внутрішніх справ за три-чотири роки покинуть 100 тисяч працівників. Що чекає на тих, хто залишиться і де в умовах безробіття знайде своє місце така маса людей, що мають специфічні знання і навички? Про це на шпальтах видання розповідає міністр Анатолій Могильов.