У Києві презентують першу енциклопедію дисидентського руху

Київ – У видавництві «Смолоскип» презентували довідник «Рух опору в Україні: 1960-1990 рр.». Автори-упорядники називають видання першою енциклопедією дисидентського руху в Україні. У видавництві розповідають, що з книги читачі дізнаються більше не лише про представників руху опору, але й про події періоду 60-90-х років минулого століття.
Робота над довідником «Рух опору в Україні: 1960-1990 рр.» у видавництві «Смолоскип» тривала понад 3 роки. За словами директора видавництва Ростислава Семківа, в основі довідника інформація з архівів самвидаву. «Починаючи з 1950-х рр. у видавництві «Смолоскип» тоді ще у США збирали матеріали, таким чином формувався архів українського самвидаву. Нині цей архів в Україні», – зазначає він.

У довідникові майже півтори тисячі статей, серед яких – не лише біографії окремих діячів руху опору, але й зокрема інформація про діяльність підпільних груп в Україні, а також комітетів на захист українських політв’язнів закордоном.

У довіднику – несподівані прізвища

На думку письменника і колишнього політв’язня Євгена Сверстюка, довідник цінний також тим, що інформує не лише про відомих громадських діячів, але й про тих учасників опору, чиї імені досі ніхто не чув. «Опір був значно ширший, ніж ми собі уявляємо. До нього були причетні й ті, хто не «засвітився» на арештах чи переслідуваннях. Це не просто книга про відомих людей, це справжня енциклопедія опору», – вважає він.

Упорядник видання, засновник видавництва «Смолоскип» Осип Зінкевич в інтерв’ю Радіо Свобода розповів, що на читачів у довідникові чекає багато несподіванок. За його словами, деякі прізвища у довідникові «Рух опору в Україні» можуть викликати дискусії. «Ми не брали до уваги те, як колишній шістдесятник чи політв’язень поводився чи чим займався після здобуття Україною незалежності. Нас цікавила діяльність цих людей саме в зазначений період. Долі склалися по-різному, і багато чого нам, можливо, не подобається. Але в цьому виданні ми нікого не звинувачуємо і не виправдовуємо», – наголошує Осип Зінкевич.

Вже навесні у «Смолоскипі» обіцяють друге видання довідника, виправлене і доповнене. А поки кожен із тих, кому присвячені окремі статті, має змогу надіслати до авторів свої пропозиції та уточнення.