Польські турфірми збирають гіркі плоди цьогорічних катастроф

Варшава – Одне з найбільших і найстарших туристичних бюро Польщі Orbis Travel оголосило про банкрутство. Упродовж вересня це вже друге банкрутство великої польської фірми, що займається туристичним бізнесом. Експерти говорять про тривожну тенденцію в туристичній галузі і пов’язують її з нещастями, які цього року спіткали Польщу.
Orbis Travel – фірма з багатолітньою традицією, вона відома на польському ринку туристичних послуг ще з часів Польської Народної Республіки. Широкою мережею відділень цієї фірми вкрита вся країна. Щороку її послугами користувалися понад мільйон туристів. Тож новина про банкрутство однієї з провідних турфірм країни стала для поляків громом із ясного неба. У середу в усіх відділеннях Orbis Travel згасло світло, а на дверях появилися картки з лаконічною інформацією для клієнтів. Мовляв, відповідь на запитання з приводу банкрутства можна знайти на інтернет-сторінці центрального офісу.

Польські експерти кажуть, що поточний рік став надзвичайно складним для турооператорів. Вже на початку туристичного сезону був даний так званий фальш-старт. Навесні, коли поляки починають масово купувати туристичні путівки і вирушають у перші подорожі, турфірми зазнали значних збитків. Саме тоді Європа опинилася під велетенською вулканічною хмарою, тож діяльність туристичного бізнесу на якийсь час фактично завмерла. Одночасно з цим Польща переживала шок, спричинений смоленською катастрофою та небаченими повенями. Ці обставини також сповільнили динаміку туристичного бізнесу.

Бізнес програє поєдинок із вулканом

Ян Корсак, голова Польської туристичної палати каже, що найсильнішого удару по кишені великі туроператори зазнали внаслідок вибуху вулкану в Ісландії. Фірми мусили відшкодовувати клієнтам зіпсовані поїздки й повертати гроші тим, хто відмовився від подорожі. Це були дуже великі суми.

Корсак звертає увагу на те, що з фінансовими наслідками такого нетипового стихійного лиха як вулканічна хмара турфірми змушені були боротися самостійно. Фактично туристичний бізнес залишився наодинці зі стихією. «Сьогодні всі труднощі покладені на плечі підприємця, – зауважує Ян Корсак. – Сьогодні немає можливості поділитися наслідками й збитками завданими таким втручанням вищих сил, як вибух вулкану».

На момент оголошення банкрутства Orbis Travel за межами Польщі опинилася понад тисяча клієнтів цієї фірми. Фірма запевняє, що усім їм організують повернення додому, оскільки туроператор застрахований на випадок банкрутства. Проте не приховують свого розгублення ті клієнти фірми, які скористалися її послугами і саме збиралися в подорож. Пан Міхал, який прийшов до одного з відділень Orbis Travel каже: «Не знаю, що буде далі, побачимо. Світ не завалиться, якщо не вдасться повернути грошей, але, звісно, для мене це фінансові збитки».

Як зазначають експерти польського ринку туристичних послуг, цього року багато туристичних бюро мають фінансові клопоти. Вони наголошують, що банкрутство двох великих туристичних фірм – це гіркі плоди першої половини цього винятково складного року.