СБУ: історик «несанкціоновано» збирав «документи з обмеженим доступом»

Прес-служба управління Служби безпеки України у Львівській області заявила в суботу, що директор Музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» у Львові, який входить до структури СБУ, історик Руслан Забілий «несанкціоновано збирав відомості, які жодним чином не стосуються його наукової діяльності та історичних досліджень».

Заяви Забілого про те, що всі вилучені в нього документи є розсекреченими, «не відповідають дійсності і вводять в оману суспільство», стверджують в СБУ.

«Тільки попередня перевірка засвідчила, що з перших дев’яти перевірених документів шість є документами з обмеженим доступом», – мовиться в повідомленні.

Ситуацію, що склалася навколо вилучення у Забілого носіїв інформації, Служба безпеки розглядає «виключно у площині кримінального правопорушення», заявила прес-служба.

У повідомленні також мовиться, що факт порушення кримінальної справи проти директора музею не вплинув на роботу самого музею «Тюрма на Лонцького», співробітники музею 8, 9 і 10 вересня виконували свої обов’язки.

Тим часом у п’ятницю, 10 вересня, співробітники музею повідомили, що вже другий день не можуть потрапити на свої робочі місця, бо працівники Служби безпеки України перекрили вхідні ворота до приміщення, що належить СБУ.

Сам Руслан Забілий на прес-конференції в четвер запевнив, що ніяких відомостей, які б становили державну таємницю, він не мав, а всі архівні документи, які він мав на вилучених СБУ без його згоди носіях, були розсекречені кілька років тому.

Забілий повідомив, що пише про стратегію і тактику УПА. За його словами, співробітники СБУ, які в середу затримали його більш як на 14 годин, переконували його йти працювати вчителем у школу, цікавилися контактами з закордонними науковцями, питали, чи може він надати докази, що тема його досліджень не є державною таємницею.

Водночас Забілий заявив, що він використовував у своїй науковій роботі тільки документи, які були розсекречені СБУ в період з 2008 по 2009 роки і є у відкритому доступі. Він припускає, що затримання має політичний мотив, адже історик займається переважно темою національного визвольного руху.