Спікер Литвин підтримує пропозицію Януковича щодо змін до Конституції

Голова Верховної Ради України Володимир Литвин підтримує пропозицію Президента України Віктора Януковича про необхідність удосконалення Конституції країни.

«Конституцію було ухвалено в 1996 році, з того часу багато води збігло, змінилася політична еліта України, світ. Нам необхідно з цієї точки зору вдосконалювати Конституцію і, більше того, ці вдосконалення виконувати», – заявив Литвин у вівторок в ефірі радіостанції «Эхо Москвы».

За словами голови Верховної Ради, постановка Президентом питання про вдосконалення Основного закону країни «обумовлена громадською думкою».

«Позиції наші (голови Верховної Ради і Президента України) збігаються, я виходжу з того, що Президент повинен мати відповідні повноваження, бо Конституція наділяє його багатьма повноваженнями, але водночас важелів управління у нього зменшилося», – зазначив спікер.

Він заявив, що виступає за створення в Україні «єдиної вертикалі виконавчої влади».

Водночас спікер парламенту вважає нереальним проведення аналогій між Україною і Росією.

«У Росії сильна ідея державності, а у нас потрібно враховувати різні настрої і консолідувати їх в єдину політику», – зазначив Литвин.

Раніше у вівторок, виступаючи з нагоди Дня Незалежності України, Віктор Янукович заявив про необхідність удосконалення Основного закону країни.

«Я бачу оновлену Україну як державу зі стійкою політичною системою і готовий запропонувати суспільству її формулу. Це сильний Президент, у якого є практичні важелі координації, контролю, реалізації ключових питань реформ і стратегічного курсу країни. Це компетентний і політично структурований парламент із сильною коаліцією і впливовою опозицією. Це відповідальна і професійна виконавча влада, в якій немає недоторканних міністрів або голів адміністрацій», – заявив Президент України.