Польща – європейський адвокат... Калінінградської області

Варшава – Польща і Литва дискутують про можливість надання Європейським Союзом статусу зони малого прикордонного руху Калінінградській області Росії. Польща готова підтримати старання Росії про надання такого статусу всій Калінінградській області. Та до цього не готова Литва, яка побоюється за свою безпеку.
Минулого тижня два польські міністри заявили, що готові підтримати ідею спеціального статусу для Калінінградської області Росії навіть всупереч інтересам Європейського Союзу.

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський та міністр внутрішніх справ і адміністрації Єжи Міллер пообіцяли звернутися з листом до своїх колег у країнах ЄС. У цьому листі вони хочуть пояснити, чому цілу Калінінградську область треба охопити договором про малий прикордонний рух.

Сікорський нагадав, що малий прикордонний рух можна впровадити на території, віддаленій від кордону на 30 кілометрів. Жителі такої 30-кілометрової зони можуть мати спрощений режим перетину кордону з ЄС. Якщо застосувати такий принцип до Калініградської області, то через те, що вона така мала, її жителі були б розділені на дві приблизно рівні групи, ті, що живуть біля кордону, і ті, що живуть трохи далі. Вони мали б менші права, ніж жителі прикордонних районів.

За словами польського міністра закордонних справ, уряд Польщі налаштований досить рішуче. Сікорський твердить, що Польща готова взяти на себе ризик підписання договору з Росією, навіть якщо цей договір не подобатиметься комусь у Брюсселі.

У Литві побоюються неконтрольованого руху

На такі пропозиції польських міністрів не забарилася реакція Литви. Речник литовського МЗС Роландас Качінскас твердить, що Литва не розглядає можливості охоплення всієї Калінінградської області спеціальним статусом.

Експерт польського Центру східних досліджень Йоанна Хиндле, яка спеціалізується з литовської проблематики, коментуючи позицію литовської влади, зауважила: «Думаю, що вони можуть побоюватися неконтрольованого руху з Калінінградської області. Це підхід теперішньої консервативної литовської влади, яка завжди боялася Калінінградської області. На думку цієї влади, ця територія погано контрольована. Мовляв, там можуть бути якісь злочинні явища, включно аж до військової загрози».

Станіслав Тарасевіч, політичний оглядач вільнюської польськомовної газети Kurier Wileński, каже, що втілення в життя пропозиції польських міністрів неможливе: воно суперечить євросоюзному законодавству. За словами Тарасевіча, литовську владу непокоять економічний та політичний аспекти польської пропозиції.

«Важливий аспект – економічно-політичний, а саме військовий транзит до Калінінграда, транзит громадян. Литва – це головний коридор цього транзиту, тож після ліквідації віз та будь-якого контролю руху Литві проблематично було б контролювати цей рух. Для деяких литовських політиків це наступ на литовську суверенність», – каже він.

Ситуацію прокоментував і один із чільних політиків польської опозиції Павел Коваль, депутат Європейського парламенту від партії «Право і справедливість», який вважає, що Польща повинна бути відкритою до своїх східних сусідів. Тож ідею малого прикордонного руху він називає раціональною.

Проте в коментарі для газети Rzeczpospolita він наголосив, що не може бути якихось виняткових підходів до Росії. Мовляв, якщо вже цілу Калінінградську область робити зоною малого прикордонного руху, то потрібно ввести безвізовий режим і з Україною.