Роми поза законом: Франція намагається навести лад із циганськими таборами

Циганські діти у таборі в місті Ліон, 29 липня 2010 року

Брюссель – Франція розпочала наступ на злочинність серед ромів-нелегалів із Румунії та Болгарії. Протягом наступних трьох місяців поліція береться евакуювати з країни близько 300 незаконних циганських таборів та стихійних поселень нелегалів. Правозахисники б’ють на сполох, бо вважають це дискримінацією і расизмом. Тим часом, французька влада називає циганські поселення «розплідником наркоторгівлі, проституції та дитячого рабства».
Новий поштовх боротьбі зі злочинністю серед ромів, що прибули зі сходу Європи, дав нещодавній конфлікт між імігрантами та французькими жандармами у містечку Сент-Еньян. Півсотні ромів, озброєних палицями та сокирами, атакували поліцію, після того, як ті застрелили циганського юнака, який після скоєння злочину намагався втекти. Нині міністр внутрішніх справ Франції Бріс Ортфе оголосив новий арсенал заходів, щоб навести лад у хаотичній ситуації з прибульцями, головним чином, із Румунії та Болгарії.

«Протягом трьох місяців половина незаконних таборів, тобто близько 300, будуть знищені, – каже він. – По-друге, ми терміново вивеземо у напрямку Румунії та Болгарії ромів, які порушили громадський порядок чи вчинили шахраювання. По-третє, ми запропонуємо Румунії здійснити обмін поліцією».

До того ж, зазначає міністр, 10 податкових інспекторів будуть контролювати прибутки мешканців цих таборів. Адже чимало французів дивуються, коли звертають увагу на дорогі й потужні автомобілі, що тягнуть циганські каравани. Водночас, на вулицях міст постійно зустрічаються роми-прохачі. Нарешті, паралельно з цими заходами Франція докладе зусиль для розвитку інфраструктури для паркування караванів.

«Це дискримінація і расизм» – правозахисники

А тим часом, серед правозахисників і політичної опозиції зростає невдоволення. На їхню думку, замість того, щоб зосередитися на інтеграції ромів у суспільство, нинішня влада відповідає агресією і йде на порушення права на свободу пересувань у межах Євросоюзу.

Держсекретар із європейських справ П’єр Лелуш на це відовідає, що інтергацією ромів повинна займатися Румунія, яка отримує на це величезні гроші.

«Принцип свободи пересувань по ЄС священний, – погоджується він. – Але право переїхати до іншої країни і навіть поселитися там надане не для того, щоб дозволити злочинним мережам прибувати до наших держав, як на полювання».

Комісія «вмиває руки»

Водночас, Європейська комісія у ситуації з видворенням ромів із Франції зайняла нейтральну позицію. Навіть при тому, що більшість із них мають румунські чи болгарські паспорти, які дозволяють вільно подорожувати по співдружності.

«Як саме діяти з ромами відповідно до закону, це питання, яке має вирішувати Франція, – пояснює речник Єврокомісії Метью Ньюмен. – Саме їм слід визначитися з кількістю, умовами, з кожним окремим випадком (порушень), зі ступенем інтеграції ромів до суспільства. Тобто, це французьке питання, а Комісія не має повноважень до цього втручатися».

Тим часом, дебати навколо ромів також точаться у сусідній Бельгії. Караван із близько тисячі осіб, який вигнали з Фландрії, «поселився» на приватній ділянці валонського фермера поблизу містечка Дур. Проте, навіть після тиску з боку тутешніх мешканців, місцева влада все ж дала дозвіл табору залишатися на місці до 4 серпня.