Економіка одужує?

Київ – Міністерство економіки прогнозує до кінця року позитивний зовнішньоторговельний баланс України на рівні мільярда доларів. Як заявив заступник міністра економіки Валерій Мунтіян, лише з Росією Україна очікує до кінця цього року подвоєння товарообігу. Причому цей процес відбуватиметься на тлі зростання валового внутрішнього продукту. Експерти-економісти не поділяють оптимізму чиновника.
Заступник міністра економіки Валерій Мунтіян впевнено констатує економічне зростання України за перше півріччя цього року. За його словами, зростання валового внутрішнього продукту за 6 місяців 2010 року склало 6,2%. Для порівняння, наприклад, у країнах Європейського Союзу це зростання складає 0,2%, додав заступник міністра.

На думку Валерія Мунтіяна, такі темпи розвитку економіки є винятковими серед усіх країн, із якими співпрацює Україна. Наприклад, зовнішньоторговельне сальдо, за прогнозами чиновника, до кінця цього року зросте до мільярда доларів.

Збільшити товарообіг Україна розраховує за рахунок тіснішої співпраці з країнами СНД. Зокрема, з Росією Мінекономіки прогнозує збільшити товарообіг удвічі.

«Паливно-енергетичний комплекс – це основна галузь, – перераховує чиновник, – транспорт і зв’язок, машинобудування, відновлення суднобудування, авіабудування, космічна галузь, сільське господарство і АПК – ці галузі дають можливість зараз запустити інвестиційні проекти, уряд над цим працює. Це дасть можливість вдвічі – дійсно, реально – підняти товарообіг між нашими країнами».

Уряд може покривати баланс із кредитних коштів


Експерт-економіст Володимир Лановий згодний, що співпраця з Росією позитивно позначиться на українській економіці. Водночас він зауважує: кількісне збільшення товарообороту не покращує якість.

Володимир Лановий критикує оцінку Мінекономіки щодо зовнішньоторговельного балансу в Україні. Сальдо в Україні негативне, і щоб його покрити, уряд може запозичити гроші з-за кордону, каже Володимир Лановий.

«Платіжний баланс в Україні в цілому є негативним за рахунок того, що відтік капіталів і повернення кредитів із України назад в іноземні джерела перевищує надходження. Вдалося зменшити таке негативне платіжне сальдо, але воно ще видається значним. У кінці року воно буде приблизно мінус 4 мільярди доларів», – вважає економіст.

Між тим Європейський банк реконструкції і розвитку напередодні поліпшив прогноз зростання ВВП України у наступному році до 4,1%. За даними Держкомстату, за перші півроку цього року ВВП зріс майже на 5% порівняно з цим же періодом минулого року.