У Дніпропетровську російського Патріарха Кирила зустрічатимуть хлібом-сіллю і пікетами?

Анонс візиту - чи не на кожному розі

Дніпропетровськ – Цими вихідними голова Російської православної церкви Патріарх Кирило відвідуватиме Дніпропетровськ. У місті зустрічати його готувались більше місяця – авральними темпами. А втім, Патріарха чекає не тільки теплий прийом вірян, а й акції протесту. Візит відбуватиметься на тлі бюджетного скандалу: на організацію зустрічі Кирила з міської та обласної скарбниць влада виділила 2 мільйони гривень.
70 тисяч прочан, кількасот додаткових патрульних, перекритий автомобільний рух, вичищені до блиску дороги, відреставрований храм і дві новозбудовані церкви… Дніпропетровськ лаштується зустрічати російського Патріарха.

Подарунки теж готують: ікони від церкви, живописні полотна від влади, звання почесного доктора наук від Дніпропетровського національного університету.

Cпішне прибирання до візиту
На два мільйони гривень, виділених з бюджету, спішно впорядковували Севастопольський парк, куди має завітати московський гість, і площу біля Спасо-Преображенського собору, де він служитиме всенощну, встановили біотуалети, настелили газони, поставили великі монітори для трансляції богослужінь.

Патріарх і ракети

Та й це ще не все. У програмі візиту Патріарха – відвідини «святая святих» Дніпропетровська, колись засекреченого підприємства з виробництва стратегічних ракет та космічних апаратів – «Південного машинобудівного заводу».

Організатори запевняють: державних таємниць візитерові не розкриватимуть, на території заводу він лише освятить храм, говорить секретар Дніпропетровської міськради, регіонал Дмитро Безуглий.

«Я впевнений, що місто Дніпропетровськ буде виглядати гідно, як місто, яке вміє зустрічати таких почесних гостей, котрі об’єднують країни духовно, соціально, суспільно», – каже Безуглий.

Пікети по всьому маршруту руху?

Візит російського сановника не об’єднує, а навпаки, сіє розбрат між православними конфесіями – у цьому впевнені активісти громадських організацій і політичних партій правого спрямування. Вони збиралися зустрічати Кирила пікетами по всьому маршруту руху в місті. У руках вони планували тримати гасла із закликами створити в Україні єдину помісну православну церкву.

Голова Дніпропетровської обласної організації Української народної партії Анатолій Сокоринський каже: обурює навіть не сам приїзд російського Патріарха, а запопадливість місцевої влади.

«Зустріч сановника московського перетворили в державний візит бозна якої величини. І виділення коштів, і звернення губернатора до населення… Оце найбільш обурює, бо в Україні ж є не тільки церква, підпорядкована Москві. Політичні партії, громадські організації – ми будемо пікетувати там, де він буде проїжджати», – сказав Анатолій Сокоринський напередодні.

А пізніше він же повідомив Радіо Свобода: виконком Дніпропетровської міської ради не дозволив Дніпропетровській обласній організації Української народної партії проводити пікет зустрічі Патріарха Кирилла.

За інформацією Анатолія Сокоринського, активісти партії отримали офіційне заперечення з міськвиконкому проти проведення акцій.

В обласній організації партії назвали документ «антидемократичним, незаконним рішенням».

За словами партійців, один із аргументів влади – про те, що масові заходи у Дніпропетровську можна проводити лише в одному місці, у парку Глоби, – не витримує критики: це рішення виконкому вже скасовували і суд, і прокуратура.

Про участь в акціях протесту заявили й окремі віряни УПЦ Київського патріархату. Офіційна ж позиція Дніпропетровської єпархії УПЦ Київського патріархату поміркована. Керуючий єпархії єпископ Симеон каже: у дні візиту він сам молитиметься за здоров’я російського гостя. Сам на пікети не піде, а ось віряни і священики щодо участі в них хай вирішують самі.

Єпископ Симеон - ми раді приймати Кирила як гостя, а не політика
«Я не можу тримати кожного за руку. Ще раз підкреслюю: ми – миролюбива церква, як гостя готові приймати Кирила. Якщо це суто церковний візит – ми йому раді. Але ж подивіться, він приїздить до нас під вибори тощо. І це обурює українське суспільство», – пояснив позицію єпархії УПЦ Київського патріархату єпископ Симеон.

Московський Патріарх Кирило перебуватиме з візитом у Дніпропетровську вперше. До його приїзду приурочили першу літургію в унікальному, але ще недобудованому храмі з казковою назвою «Квітка із каменю». Він розташований прямо біля Дніпра, а з висоти пташиного польоту нагадує кристал сніжинки.