Репатріанти знову вимагають землю в уряду автономії і просять допомоги у Президента України

Один із "самозахватів"

Сімферополь – Кримські татари знову пікетують Раду міністрів Криму, вимагаючи землі. Вони оголосили безстрокову акцію протесту і просять допомоги у Президента України. Кілька десятків учасників акції протесту безземельних репатріантів, яка триває під стінами кримського уряду, насамперед, закликають Віктора Януковича «зупинити розпалювання міжетнічного протистояння» в Криму.
У зверненні активістів кримськотатарських ініціативних груп і «Галявин протесту» мовиться, що «бездарні політики навмисно затягують вирішення земельного питання», роблячи з нього привід для «штучного створення» соціального і міжетнічного протистояння.

Учасники акції протесту, які уже кілька днів під палючим кримським сонцем пікетують Раду міністрів Криму, закликали Віктора Януковича «зсунути з місця» розв’язання проблеми наділення репатріантів земельними ділянками для будівництва індивідуального житла в Криму, чим «позбавити політичних стерв’ятників можливості розривати кримське суспільство на шматки етнічних протистоянь».

Даніял Аметов
Один із лідерів «ініціативників» Даніял Аметов зазначив в інтерв’ю Радіо Свобода, що надання земельних ділянок 20 тисячам родин репатріантів цілком реальне, адже для цього потрібно лише дві з половиною тисячі гектарів землі, що становить менше від однієї десятої відсотка території півострова. До того ж, за його словами, це стане поштовхом для розвитку економіки Криму.

«Дайте ділянки! Лише оформлення 20 тисяч документів – це вже надходження у бюджет країни. Крім того, кожен будуватиметься, а це – підйом економіки. Всі почали б будуватися, з’явилися б робочі місця, покращилося б соціальне становище людей, пішли б відрахування у бюджет – погодьтеся!» – заявив Даніял Аметов.

Кримська влада теж чекає президентського «поштовху»
Пікет під стінами кримського уряду

Уже кілька днів чиновники з кримського уряду працюють під звуки болільницьких дудок, якими привертають увагу до своїх проблем репатріанти. Під це дудіння у вівторок Рада міністрів автономії затвердила «План заходів із облаштування і соціально-культурного розвитку депортованих громадян в АРК» на нинішній рік.

У ньому багато пунктів про підвіз води, оздоровлення дітей, видання навчальної і художньої літератури кримськотатарською мовою, зміцнення бази освітніх і культурних закладів, але нічого немає про земельну проблему. Водночас кримський уряд ухвалив перелік земельних ділянок обсягом 707 гектарів, які ближчим часом буде виставлено на аукціон.

Репатріанти пікетують уряд попри сильну спеку
Раніше новий кримський прем’єр Василь Джарти обіцяв розглянути проблему земель, самовільно зайнятих репатріантами, але тепер, за словами Даніяла Аметова, каже, що цією проблемою займатиметься сам Президент. Як повідомив Василь Джарти, очікується, що 3 серпня Віктор Янукович проведе у Сімферополі спеціальну нараду, де серед інших питань, можливо, розглядатимуться і земельні.

Даніял Аметов каже, що репатріанти і далі пікетуватимуть будинок кримського уряду, чекаючи «позитивного сигналу» чи від центральної, чи від республіканської влади. За його словами, таким сигналом мав би стати проект постанови Кабінету Міністрів України про надання репатріантам уже погоджених та задокументованих 20 тисяч земельних ділянок. Цей проект мала б підготувати Рада міністрів Криму, але, за словами Аметова, чекає на «президентський поштовх».