Польські сілезці дискутують про автономію

Варшава – У Верхній Сілезії, історичному регіоні, що в південно-західній Польщі, більшає прихильників автономії. Дедалі активніше діють громадські ініціативи та рухи, що вимагають відновити автономний статус Сілезії, скасований комуністичною владою в 1945 році. Минулого тижня сілезькі автономісти провели низку резонансних заходів, приурочених 90-й річниці надання Сілезії автономії.
Уже четвертий рік поспіль Рух автономії Сілезії організовує масові заходи, приурочені до 15 липня – дня надання регіонові автономного статусу в 1920 році. Під час цьогорічних ювілейних заходів сілезькі автономісти оприлюднили стратегію повернення автономії до 2020 року й організували гучну демонстрацію у місті Катовіце. Демонстрація відбувалася під гаслом «Автономія чудова, бо Сілезія сита, а Польща єдина».

Прихильники автономного статусу твердять, що надання значно більших повноважень місцевій владі сприятиме економічному та культурному відродженню регіону. Автономісти вважають, що регіон, який сім сторіч розвивався поза польською державою, без автономного статусу втрачає свою самобутність. Мовляв, треба виправити помилку, вчинену комуністичною владою. На думку цих сілезців, першим кроком на шляху до відновлення автономії мають стати місцеві вибори, що відбуватимуться восени.

Єжи Ґожелік, голова Руху автономії Сілезії, переконаний, що план повернення втраченого статусу цілком реальний. Він твердить, що реалізувати його можна впродовж десяти років. Та він наголошує, що осінні вибори – це тільки певний етап у реалізації цього плану, а не самоціль.

Наразі сілезькі автономісти надихнули представницьку владу регіону розпочати серйозну дискусію про стан польського самоврядування. У травні, до 65-ліття скасування автономії, автономісти влаштували демонстрацію безпосередньо у сесійній залі під час сесії сеймика (ради) Сілезського воєводства – регіону, що існує нині на території історичної Верхньої Сілезії.

На сесію принесли з собою транспаранти «Гітлер, Сталін і Бєрут (Болеслав Бєрут – тодішній комуністичний керівник Польщі) скасували автономію», «Віддайте автономію! Досить сталінського безправ’я!». Автономісти вимагали прийняти спеціальну ухвалу, яка б засудила ліквідацію автономії.

Депутати такої ухвали не прийняли, та голова воєводського самоврядування Міхал Чарський зазначив, що діяльність Руху автономії Сілезії не залишилась без реакції. Мовляв, звернення автономістів надихнуло депутатів ретельніше зайнятися процесом передачі низки повноважень державної адміністрації органам самоврядування.

Сілезія в Європі регіонів?


Своїм найбільшим досягненням сілезькі автономісти вважають результати останнього національного перепису населення у 2002 році. Тоді 173 тисячі громадян Польщі у графі «національність» вписали «сілезець».

Проте у прихильників автономії не бракує опонентів. Польські політики правого спектру твердять, що в Сілезії діють сепаратисти.

Полемізуючи з автономістами в ефірі TVN-24, депутат Сейму від консервативної правої партії «Право і справедливість» Дорота Арцішевська-Мєлєвчик зазначила: «Я вважаю, що нам потрібно будувати дуже сильну державу, сильну Республіку Польща, а не підтримувати якісь рухи, що хочуть відірвати частину держави від Республіки Польщі».

У недоцільності й навіть шкідливості автономії переконані й чимало сілезців. Жителі регіону, які занепокоєні розвитком ситуації, заснували рух із промовистою назвою – «Польська Сілезія».

Інакшої думки Казімєж Куц, депутат Сенату від проурядової партії «Громадянська платформа». Цей впливовий сілезький діяч вважає, що ідея автономії відображає принципи, на яких збудований Європейський Союз.

Він переконаний, що сілезці самі повинні вирішувати свою долю. Мовляв, уся Європа складається з автономних регіонів, тож лякання поляків сілезьким сепаратизмом сьогодні смішне.

Поки політики сперечаються, у побуті сілезців з’являється дедалі більше ознак регіональної своєрідності. Цього року для сілезьких дітей видано буквар регіональної говірки. А під час свят чи футбольних матчів у Катовіце, адміністративному центрі Верхньої Сілезії, аж ряхтить від барв регіонального прапора. Цікаво, що у сілезців він жовто-блакитний.