У Севастополі вшанували знищених нацистами євреїв і кримчаків

У Севастополі в неділю мітингом-реквіємом вшанували пам’ять тисяч євреїв і кримчаків, жертв Голокосту, з нагоди 68-х роковин їхнього масового розстрілу нацистами.

Мітинг-реквієм, присвячений розстріляним під час нацистської окупації Севастополя в липні 1942 року, традиційно почався біля підніжжя пам’ятника жертвам Голокосту сумною єврейською мелодією, а потім молитвою, яку прочитав головний рабин Севастополя Беньямін Вольф, повідомляє агентство «УНІАН».

Заступник голови Севастопольської єврейської громади, редактор газети «Світанок» Борис Гельман нагадав, що Голокост, як тепер називають масове винищення євреїв нацистами в часи Другої світової війни, почався саме з Білорусі та України, а вже потім був перенесений на інші країни.

Активну участь у заході взяли представники Асоціації національно-культурних громад Севастополя. Було запалено 6 поминальних свічок.

Основний день розстрілу припав на 12 липня. В наступні дні деяких євреїв і кримчаків розшукали по притулках і розстрілювали окремо.

Кримчаки – нечисленний тюркомовний народ із Криму, який дотримується юдейської віри. Через це більшу частину їх знищили нацисти, а через мову, що споріднена з кримськотатарською, ще частину з тих, хто вижив, потім депортувала з Криму радянська влада разом із кримськими татарами.

Другу світову війну пережили лише близько тисячі кримчаків. Зараз їх, за різними оцінками, в усьому світі є від півтори до трьох тисяч, із них в Україні лишилось кількасот. Кримчацькою мовою ще володіє не більше за сто осіб.