Кримські татари просять землю, а Президент їх ігнорує

Кримські татари біля Адміністрації Президента вимагають вирішення земельного питання, 2 червня 2010 року

Київ – Кримські татари знову вимагають землю. Тепер вже під Адміністрацією Президента України. Минулого року представники безземельної 20-тисячної громади татар пікетували Кабінет міністрів. Але влада їх проігнорувала. Цього року пікетувальників не просто не хочуть чути, їхню акцію вимагають згорнути як незаконну.

Історія Рустема схожа на тисячі інших історій депортованих кримських татар. 20 років тому він із родиною повернувся на Батьківщину, але в батьківському домі вже давно жили інші люди. «В мене сім’я – дружина, двоє дітей, – каже він. – Живу у старенькому, не обладнаному будинку, який залишився від моїх батьків. Але я його купив за свої гроші, які я кровно заробив. Те що забрали у моїх батьків, просто так без суду та слідства, мені довелося купувати за свої гроші. Я його ремонтував, скільки міг. В мене діти хворі, дружина стала інвалідом. У нас дуже погані умови життя».

Вимога Рустема проста – отримати хоча б шматочок землі, щоб побудувати більш-менше пристойне житло. Таких, як він, близько 20 тисяч.

На кошти цієї безземельної громади та за підтримки організації «Авдет» вже щороку близько сотні людей виїздить до Києва і вимагає діалогу з владою – але марно.

Минулого літа безземельники пікетували Кабінет Міністрів України. Тодішнього прем’єра Юлію Тимошенко кликали протягом 100 днів, але вона до представників кримськотатарського народу так і не вийшла.

Рішення суду винесли на активіста, який участі в пікеті вже не бере


Цього ж літа сотня представників кримськотатарської громади пікетує Адміністрацію Президента. Демонстранти кожний від себе особисто написали листа до Віктора Януковича з проханням реалізувати їхнє конституційне право – право на землю.

Але представники влади не цей заклик не реагують. Більше того, сьогодні їм вже втретє зачитали рішення Київського окружного адміністративного суду, згідно з яким акцію заборонено. Однак протестувальники стверджують, що вимагати згортання пікету міліціонери права не мають.

«Ухвалили рішення на людину, яка буквально тиждень тому покинула акцію. Адже було рішення суду, тому він акцію згорнув і поїхав. Приїхали вже інші люди, почали нову акцію, а рішення суду знову на ту ж саму людину винесли, але зачитали вже зовсім іншим протестувальникам», – пояснив учасник акції, активіст організації «Авдет» Наріман Потєлов.

Міліція радить кримським татарам йти до суду


Учора міліціонери вимагали паспорти в усіх протестувальників. Сьогодні ж на кожного особисто складають протоколи.

Начальник відділу зв'язків з громадськістю головного управління міліції у місті Києві Володимир Поліщук говорить, що міліція діє згідно з законом. Є рішення суду, тому демонстрація – це адміністративне порушення. А де порушення – там протокол. Речник київської міліції радить кримським татарам поважати закон і звертатися до суду, щоб опротестовувати таке рішення.

Пікетувальники розходитися не збираються. На понеділок кримські татари знову обіцяють зібратися під стінами Адміністрації Президента.

За даними Держкомзему, 66,1 відсотка кримських татар уже отримали або завершують оформлення ділянок для будівництва житла. Водночас на сьогодні землі потребують ще 15 тисяч кримськотатарських сімей.