Кабмін Тимошенко перевіряють детективи, які «набили руку» на Моніці Левінські та «касетному скандалі»

Плато Качеріс, представник юридичної фірми Trout Cacheris, яка проводитиме перевірку ефективності викоритсання коштів попереднім урядом

Київ – Американські детективи обіцяють упродовж кількох місяців провести розслідування дій уряду Тимошенко, а до того часу повідомляти про результати розслідування. Про це повідомив у середу на прес-конференції Плато Качеріс – представник юридичної фірми Trout Cacheris, яку Кабмін Миколи Азарова найняв для проведення перевірки ефективності використання коштів попереднім урядом. Натомість у БЮТ цю фірму вважають некомпетентною у проведенні подібного розслідування.
Розповідаючи про діяльність Trout Cacheris, один із її керівників Плато Качеріс зазначив, що має великий досвід проведення розслідувань – як на посаді федерального прокурора, так і займаючись приватною практикою.

«Упродовж останніх 40 років я брав участь у розслідуванні найскладніших скандалів, які вибухали на території Сполучених Штатів», – зазначив пан Качеріс.

За його словами, Trout Cacheris розслідувала, зокрема, справу Моніки Левінські і президента Білла Клінтона.

Опозиція вказує на порушення

Натомість у Блоці Юлії Тимошенко заявляють, що в даному випадку йдеться не про неупереджений міжнародний аудит, а про тиск на опозицію. Екс-віце-прем’єр Григорій Немиря зауважив, що ініційована Кабміном перевірка не відповідає вимогам закону про аудиторську діяльність. Крім того, він сумнівається і в компетенції Trout Cacheris, яка є не аудиторською, а юридичною фірмою.

«У міжнародній практиці поняття аудиту і юридичних послуг повністю розділені», – зазначає колишній урядовець.

Також опозиціонерів дивує, що уряд платить бюджетні кошти іноземній компанії, тоді як є відповідні державні структури, які мають контролювати урядові витрати – Контрольно-ревізійне управління (КРУ) і Рахункова палата.

«Відмазали» Кучму – «замажуть» Тимошенко?

У свою чергу Плато Качеріс зазначив що його дії правильніше буде назвати розслідуванням, а не аудитом. За його словами, допомагати в розслідуванні його кампанії буде детективне агентство Kroll.

Ця структура вже відома в Україні. У 2001 році на замовлення зятя Леоніда Кучми – Віктора Пінчука – Kroll провів розслідування «касетного скандалу»: зникнення журналіста Георгія Гонгадзе та несанкціонований аудіозапис у кабінеті Президента. Це розслідування не дало відповіді на головне питання «касетного скандалу»: хто винен у вбивстві журналіста? Міжнародна організація «Репортери без кордонів» назвала звіт Kroll у цій справі поверховим і непереконливим.

Американці обіцяють економити українські кошти

Плато Качеріс не назвав суму, яка буде виплачена фірмі за роботу. «Ми дуже обережно підходимо до цього питання – витрати коштів українського народу і спробуємо знизити вартість нашого розслідування, – каже він. – Повірте, все що ми робимо, – це виявлення випадків неправильної витрати коштів саме українського народу».

В урядовій постанові про проведення перевірки ефективності використання бюджетних коштів у 2008-2009 роках і першому кварталі 2010 року сума гонорару також не прописана. Там лише зазначено, що не більше, ніж 40 відсотків грошей американці мажуть отримати авансом, а консолідований звіт про результати аудиту має бути наданий до 1 вересня цього року.

Посилаючись на комерційну таємницю, Міністерство фінансів відмовляється повідомити, скільки заплатять Trout Cacheris.

У прес-службі Міністерства фінансів Радіо Свобода повідомили, що робота американської фірми фінансуватиметься з коштів, які в держбюджеті виділені КРУ на проведення аудиту. Згідно з законом про бюджет-2010, на проведення аудиту КРУ отримає 26,1 мільйона гривень.