Тимошенко: Янукович «профнепридатний» Президент

Лідер БЮТ Юлія Тимошенко називає Президента Віктора Януковича «профнепридатним» главою держави.

«Факт дій і наслідків свідчить про те, що не може бути гарним Президент, який перетворює паростки демократії України в авторитарні, які не дадуть можливості прорости ні одній правильній реформі й жодному правильному починанню. Такий Президент для будь-якої держави за своїм визначенням профнепридатний», – сказала Тимошенко.

За її словами, Янукович своїми діями на посаді глави держави за перші 100 днів продемонстрував порушення президентської присяги й спроби побудувати авторитаризм. «Ідеологією України Януковича, на жаль, стане корупція у всіх сферах нашого життя...», – сказала лідер БЮТ.

За її словами, вже через кілька місяців українці, які ще сподіваються на здійснення новою владою реформ, переконаються в їх безперспективності й зрозуміють, що суспільство повинне об’єднатися для того, щоб протистояти владі.

Крім того, лідер БЮТ заявила, що народ України повинен мати право на дострокове припинення повноважень Президента і парламенту.

«Конституція має передбачати право народу України на всеукраїнський референдум із приводу дострокової недовіри і Верховній Раді, і Президенту України, якщо потрібно – то й окремим партіям, для того, щоб країна не давала великих проміжків часу тим Президентам і парламентам, які починають служити своїм корисливим інтересам», – сказала вона.

Тимошенко також висловилася за необхідність відкритого обговорення проектів Конституції України. За її словами, інтелектуальна частина українського суспільства має розробити свій проект демократичної Конституції.

«Я переконана в тому, що необхідно відкрити для обговорення цей проект Конституції для всього суспільства для того, щоб маючи сьогоднішні реалії в Україні, знаючи як швидко зі зміною прізвища Президента змінюється демократія, на зовсім інший, протилежний шлях розвитку, саме в ці хвилини ми розуміємо, що Конституція України має бути виписана недвозначно, вона має бути виписана дуже чітко, імперативно, щоб там були запобіжники для президентів, які швидко перетворюють демократію на автократичний режим», – наголосила лідер БЮТ.

Тимошенко: посилена охорона Януковича – необґрунтована

Юлія Тимошенко називає необґрунтованою посилену охорону Президента Віктора Януковича. «Я, чесно кажучи, думаю, що його життю загрожує саме безліч представників силових структур, які так його охороняють, що незабаром в обіймах просто задушать. Я думаю, що насправді Президент повинен себе поважати й народ, що його обрав на цю посаду, а виходить, не може бути такого, щоб кожен крок Президента супроводжувався тисячами озброєних людей», – сказала лідер БЮТ.

За її словами, Янукович усвідомлює те, що проводить неправильну політику, і українці, які голосували за нього на президентських виборах, її не розділяють.

Сьогодні Віктор Янукович заявив, що є об’єктивні факти, які змушують державну охорону вживати щодо нього безпрецедентні заходи безпеки.

«Я вам скажу, що особисто я нічого не боюсь… Але так, як мені повідомляють органи державної охорони, ті загрози, які сьогодні існують, вони зобов’язані на них реагувати, і я не можу їх підмінювати. Мені це неприємно… Особисто… Це відчувати, чути тощо, але така ситуація існує», – сказав Президент.

Співробітники Головного управління Міністерства внутрішніх справ посилили 3-4 червня охорону громадського порядку у зв’язку з посланням Януковича до народу в четвер і його прес-конференцію сьогодні.