Євро-2012: держава заплатить за все?

Презентація логотипу Євро-2012, Київ, 14 грудня 2009 року

Київ – Недостатній рівень готовності стадіонів у Києві і Львові, нерозвинута інфраструктура аеропортів у всіх українських містах-господарях Євро-2012 – це головні проблеми підготовки до чемпіонату, на які УЄФА продовжує звертати увагу української влади. Сьогодні в Україні завершила роботу експертна комісія Союзу європейських футбольних асоціацій, яка 2 червня представить свій звіт Наглядовій раді УЄФА. Тим часом у Києві відбулася презентація Національної агенції з питань підготовки та проведення в Україні Євро-2012. Чи встигне Україна підготуватися до змагань вчасно?
УЄФА не має планів скорочення кількості українських міст-господарів чемпіонату, запевнив керівник місцевого оргкомітету Євро-2012 Маркіян Лубківський. Водночас він нагадав, що центральна арена змагань мала бути готова ще торік у липні.

«У полі зору УЄФА сьогодні є два стадіони: в Києві, на якому пройде фінальний матч, і стадіон у Львові. Дуже важливо думати про модернізацію аеропортів у чотирьох містах. Наразі дуже складно вболівальникам з-за кордону дістатися до українських міст, можливо за винятком Києва», – сказав директор Євро-2012 в Україні Маркіян Лубківський.

Ці слова викликали різку реакцію віце-прем’єра Бориса Колеснікова, який нагадав про значно критичніший щодо термінів здачі об’єктів досвід попередників.

«Я розумію, що УЄФА прагне тримати Україну в тонусі, але хочу нагадати, що стадіон у Лісабоні 2004 року був готовий за два місяці до початку турніру. Головний стадіон у Південноафриканській республіці здали чотири тижні тому, а вже за кілька днів стартує чемпіонат світу. Тому літо-осінь 2011 року – це дуже добрі терміни», – вважає Борис Колесніков.

Український довгобуд і португальський «пожежник»


Саме врахувавши досвід попередньої роботи, Міністерство сім’ї, молоді і спорту призначило директором київського НСК «Олімпійський» португальця Жітесса Аркіссандаша, який завершував авральну роботу в Лісабоні шість років тому. Новий керівник центральної арени Євро-2012 обіцяє здачу об’єкта в червні 2011 року, але відразу ж згадує про проблему.

«Безперечно, ми маємо певні труднощі. По-перше, кліматичного характеру. Через погодні умови нам потрібно до листопада завершити так звану мембрану – покриття даху», – сказав директор стадіону «Олімпійський» Жітесс Аркіссандаш.

Борис Колесніков повідомив, що цього року держава вже витратила на підготовку до Євро понад 4 мільярди гривень – це більше, ніж за весь 2009-й, а до кінця року планує освоїти ще 19 мільярдів. Бюджет платитиме за стадіони, аеропорти і автошляхи. З готелями, на думку віце-прем’єра, впораються приватні інвестори.