Російське ФСБ господарює в Україні, як у себе вдома (світова преса)

Прага – Газети інформують не лише про наростання політичної напруги у парламентській коаліції в Києві з наближенням дати місцевих виборів, а й звертають увагу на активізацію діяльності агентурної мережі російської ФСБ на теренах України, особливо в Севастополі та Криму. Це загрожує у перспективі не лише втратою для Києва Криму й Севастополя, а й обмеженням реальної незалежної зовнішньої політики України, вважає західна преса.
Американське аналітичне видання «Джеймзтаун Фаундейшен» публікує матеріал про повернення офіцерів ФСБ Росії до Севастополя після того, як у 2009 році влада Віктора Ющенка видворила велику групу російських розвідників, котрі займалися справами, далекими від інтересів національної безпеки України і безпеки російського флоту в Севастополі. І ось Росія поставила перед Президентом Януковичем вимогу повернути агентуру ФСБ в Україну та «припинити будь-яку співпрацю з Центральним розвідувальним управлінням США». Видання стверджує, що адміністрація Януковича погодилася на більшу частину цих вимог, «котрі є вигідними для росіян, а не для української національної безпеки». Видання також наголошує, що перебування таких великих груп офіцерів ФСБ (сотні осіб) на українських теренах не лише суперечить українським законам, а й є загрозою для суверенітету України і несе небезпеку повної втрати контролю в Києві над Севастополем і Кримом.

Московська «Нєзавісімая газета» стверджує, що «у лавах союзників Віктора Януковича назріває розкол через місцеві вибори». Йдеться про те, що Президент Янукович планує днями зустрітися з лідерами найбільших політичних сил України для обговорення дати виборів до місцевих Рад. Сам Президент вважає, що ці вибори варто провести до кінця цього року, а, наприклад, спікер Верховної Ради Володимир Литвин веде мову лише про березень 2011 року. Комуністи ж взагалі бояться змішаної системи виборів місцевих Рад. Партія регіонів бажає провести вибори на місцях якнайскоріше, бо час і відсутність реформ в державі грають не на руку «регіоналам». «Нєзавісімая газета» цитує також експертів, котрі вважають, що місцеві вибори ослаблять позицію влади Януковича і посилять опозиціонерів, але останні будуть внаслідок цих виборів ще більш розколоті.

Польська «Ґазета Виборча» інформує, що українське телебачення нарешті спромоглося показати фільм Анджея Вайди «Катинь». Його у вівторок демонструє Перший національний канал у Києві. «Це перший телевізійний показ цього фільму над Дніпром», – інформує польське видання і додає, що свого часу Вайда показував свій фільм у Харкові, де у 1940 році був розстріляний силами НКВС Сталіна його батько, Якуб Вайда, разом із сотнями інших польських офіцерів та інтелігенції.

Чеська «Лідове новіни» інформує, що чеський найбагатший громадянин, банкір та підприємець Петер Келлнер, котрий володіє і в Україні банками (Home Credit) та комерційними фінансовими структурами в Росії, Білорусі й Казахстані, розширює свій вплив на Польщу, де має наміри купити малий польський банк «Мерітум-Банк». Поляки поки що не погоджуються через низькі ціни, які запропонував Келлнер, інформує «Лідове новіни».