Напруженість на півдні Киргизстану не спадає

Учасники акцій протесту штурмують будівлю університету "Дружби націй" у Джалал-Абаді, 19 травня 2010 року

Прага – Після оголошення 19 травня тимчасовим урядом Киргизстану декрету про тимчасове виконання обов’язків президента главою цього уряду Розою Отунбаєвою безлад на півдні країни, вже на міжетнічному рівні, триває і до сьогодні. Неспокій і сутички в країні не припиняються після вигнання за її межі скинутого опозицією 7 квітня президента Курманбека Бакієва. Сьогодні знову мали місце бійки між демонстрантами в Джалал-Абаді.
Тисячі людей знову зібралися сьогодні на мітинг на іподромі південного Джалал-Абада й поблизу місцевого університету «Дружби народів». Неспокій триває тут після вчорашніх зіткнень на міжетнічному ґрунті , коли під час стрілянини, відкритої невідомими, у натовпі демонстрантів було вбито двоє людей.

Сьогодні, як повідомляє кореспондент Радіо Свобода з Джалал-Абада, тут зібрався понад 5-тисячний мітинг на іподромі, де демонстранти намагалися побити місцевого губернатора Бектура Асанова, який прийшов сюди разом із виконувачем обов’язків міністра оброни Ісмаїлом Ісаковим. Сьогоднішній мітинг був продовженням вчорашніх кривавих подій, люди вимагали арешту місцевого лідера узбецької громади Кадиржана Батирова, обвинувачуючи його у нагнітанні ворожнечі.

У сутичках з поліцією вже загинули дві особи
«Як і вчора, протестувальники вимагали арешту Кадиржана Батирова. Вони вимагали також, щоб влада знайшла тих, хто стріляв 14 і 19 травня у натовпи. Учора дві особи були вбиті», – повідомляє наш кореспондент.

Вибори нового президента перенесли щонайменше на один рік

За його словами, протестанти вчора й сьогодні вже не вимагали повернення вигнаного 7 квітня опозицією з Бішкека президента Курманебека Бакієва. Хоча тимчасовий уряд звинувачує в організації нинішніх міжетнічних зіткнень саме його людей.

Тим часом Омурбек Текебаєв, заступник глави тимчасового уряду Киргизстану, наголосив сьогодні у розмові з журналістами, що призначена декретом уряду від 19 травня тимчасовим президентом глава уряду Роза Отунбаєва, виконуватиме ці обов’язки до 31 грудня 2011 року, а призначені раніше на жовтень цього року вибори президента країни будуть проведені не раніше жовтня 2011 року. «Президентські вибори повинні бути проведені за два місяці до кінця терміну тимчасового президента», – сказав Текебаєв.

Напевно тимчасовий уряд також запропонує проект нової киргизької конституції, де будуть значно урізані повноваження президента.

Тим часом Казахстан зняв сьогодні блокаду кордонів із Киргизстаном. Це сталося після того, як з Бішкека вже пригрозили скоротити водопостачання казахам із річок, що течуть з киргизьких гір вниз до Астани. Сьогодні Бішкек відмовився від цієї погрози.Залишається закритим кордон Киргизстану з Узбекистаном, що було зроблено з ініціативи Ташкента після подій 7 квітня.