Луцькі тролейбусники страйкують через невиплату заробітної плати

У Луцьку вчетверте за останніх півроку застрайкували тролейбусники. Працівники міського підприємства електротранспорту востаннє отримували зарплату ще в грудні минулого року. У п’ятницю замість роботи вони прийшли під стіни облдержадміністрації. А сьогодні у відповідь на несанкціонований страйк його організаторів викликали до суду.
Причина виникнення заборгованості із заробітної плати – а це близько шести мільйонів гривень – криється у відсутності коштів на відшкодування витрат на перевезення пільговиків. А ще – у нерівномірній і невчасній виплаті субвенцій, пояснив директор підприємства Костянтин Патракеєв. Він повідомив, що для того, щоб легше було виплачувати зарплату, підприємство реорганізовують, фонд оплати праці вже нині скоротили на 400 тисяч гривень.

Це – не виправдання, вважають працівники, які нарікають на неефективне управління підприємством. Мовляв, керівництво взяло у лізинг дорогі автобуси замість того, щоб розплачуватися з людьми. Працівників тут обманюють, запевниюють страйкарі, котрі зустрілися сьогодні з представниками міської, обласної влади та обласної федерації профспілок:

Працювати – благородно, страйкувати – незаконно?

«Постійно «водять» нас, вважають за тупих, погрожують звільненнями...»; «Сьогодні мені начальниця сказала – не бунтуй людей, бо ти завтра вилетиш із роботи. Я кажу: «Я сьогодні піду», – лунають скарги тролейбусників.

Профспілковий лідер області Іван Карпомиз зауважує, що керівникові підприємства теж нині нелегко. «Патракеєв мені те ж саме сьогодні зранку сказав у кабінеті: «Я більше не можу, напишу заяву й піду», – розповів керівник профспілки.

Страйкарі кажуть: заміна керівництва – то часткове вирішення проблеми. Про «тролейбусні» проблеми Луцька знають у Кабміні, наголошує Іван Карпомиз. «На ваш рахунок сьогодні вже пішло мільйон чотириста. Решта суми прийде до кінця дня», – зазначив він.

Люди переконані: якби вчергове не застрайкували – і цього не було б. Але цих грошей вистачить на погашення боргів лише за січень, говорить голова профспілки підприємства Віталій Герасим’юк. Де взяти решту, якщо держава повністю компенсувала свою частку, – на це запитання страйкарям відповіді не дали. Але страйк триватиме до того часу, допоки не будуть задоволені законні вимоги працівників – виплатити усю зарплату. Бо волинські водії мало схожі на рабів, щоб працювати задарма, наголошує Герасим’юк.

Втрутитися в ситуацію пообіцяв міський голова Луцька Богдан Шиба, котрий вважає, що велика доля вини за ситуацію, що склалася, лежить саме на адміністрації підприємства. «Наступного тижня на підприємстві буде новий директор. І він вам дасть можливість працювати кожному на підприємстві», – запевнив Богдан Шиба.

Сьогодні відбулася чергова зустріч страйкарів та адміністрації підприємства за участю посередників від влади та профспілок. Натомість адміністрація підприємства, яку сьогодні представляв той же директор – Костянтин Патракеєв – заявляє, що протестувальники паралізували роботу транспорту, а це – кримінально каране діяння.

Завтра міський суд Луцька обіцяє оприлюднити рішення стосовно законності страйку.