Політичний безлад знову охопив Киргизстан

Прихильники скинутого президента Киргизстану Курманбека Бакієва беруть під контроль урядовий офіс у місті Ош, 13 травня 2010 року

Прага – Прихильники скинутого президента Киргизстану Курманбека Бакієва взяли сьогодні під контроль провінційний урядовий офіс у південному місті Оші. Місцевий губернатор змушений був утікати зі свого кабінету. Тимчасовий уряд у Бішкеку заявляє, що зробить усе можливе, щоб відновити свій контроль над Ошем.
Захоплення міста Оша відбулося через місяць після того, як супротивники Бакієва прийшли до влади в Бішкеку і фактично насильно, за допомогою бунту вигнали чинного президента з країни.

Приблизно 300 осіб зібралися перед адміністрацією в Оші у четвер вранці і вимагали повернення Бакієва. Після бійки з охороною будівлі, протестувальники увірвалися до приміщень і цим змусили місцевого губернатора втікати. Про можливі жертви цих зіткнень в Оші нічого не повідомляють. Місцева міліція не втручалася у події.

Кореспонденти Радіо Свобода повідомляють, що губернатор від нової влади Сооронбай Джеенбеков залишив офіс в Оші під прикриттям власної охорони. А колишній місцевий губернатор Бакієва Мамасадик Бакіров і його представники зайшли до будівлі місцевої адміністрації. Пізніше і Джеенбеков, і Бакіров виступили на мітингу, де зібралися прихильники різних політичних сил. Бакіров закликав до відновлення законності та повернення Бакієва, а Джеенбеков – до спокою. Він пообіцяв, що тимчасовий уряд задовольнить соціальні запити населення й проведе реформи.

Представник міністерства внутрішніх справ Киргизстану Бакит Сеїтов повідомив Радіо Свобода, що міліція підтримувала порядок в Оші. «Якраз зараз, сьогодні, прихильники колишнього Ошського губернатора Бакірова зібралися там з вимогами, щоб звільнити чиного губернатора і захопили його будівлю. Якраз у цей час губернатор Джеенбеков веде переговори з натовпом на вулиці. Не було ніяких порушень громадського порядку, і працівники місцевого управління внутрішніх справ контролюють ситуацію на місці», – зауважив представник МВС.

Супротивники тимчасового уряду об'єднуються

Тимчасовий уряд у Бішкеку запевняє, що зробить усе необхідне для відновлення своєї влади в Оші. Роза Отунбаєва, як глава тимчасового уряду, запевнила, що не дозволить вигнаній владі взяти реванш.

Речник Отунбаєвої Азімбек Бекназаров заявив Радіо Свобода: «Ми можемо лише констатувати, що ситуація ускладнена тим, що є спроби контрреволюційних сил об’єднатися. Вони прагнуть реваншу. Після революції вони були розрізнені, але сьогодні починають об’єднуватися».

Скинутий киргизький президент Курманбек Бакієв перебуває нині у Мінську на запрошення тамтешнього президента. Влада Бішкека вимагає в Олександра Лукашенка видачі Бакієва, але ці спроби безрезультатні. Сьогоднішнім подіям у місті Ош передував мітинг, коли сотні прихильників Бакієва в Бішкеку вимагали повернення на посаду мера столиці Нарімана Тюлеєва – ставленика скинутого президента.