Дніпропетровські електротранспортники погрожують страйком

Тролейбус на вулиці Дніпропетровська

Дніпропетровськ – Дніпропетровські електротранспортники погрожують сьогодні не випустити на маршрути трамваї та тролейбуси. Таким чином працівники комунального підприємства «Міськелектротранс» мають намір домагатися від влади заробітної плати, яку їм не дають вже кілька місяців.
Дніпропетровські електротранспортники у відчаї: за останні кілька днів вони провели дві попереджувальні акції протесту. Третім буде, кажуть, загальний страйк: терпіти далі не можна.

Працівникам комунального підприємства винні зарплату за 4 місяці, загалом це майже 20 мільйонів гривень. До того ж, обурюються водії та кондуктори, їздити доводиться на таких «розвалях», що страшно за життя.

Профспілкова лідерка «Міськелектротрансу» Лариса Охотникова закликає чиновників «не гратися із цифрами», а розв’язати нагальну проблему.

«Уже просто несила терпіти. Нам розрахунки не потрібні, вони нас не прогодують», – каже жінка.

Щоразу тільки обіцяють

Керівництво електротранспорту страйкарські настрої своїх працівників не охолоджує.

Виконувач обов’язків директора комунального підприємства «Міськелектротранс» Віктор Карпенко каже: платити зарплату працівникам – нема грошей, щороку в бюджеті міста закладають мільйонні суми на розвиток електротранспорту і щороку – обдурюють.

«30 мільйонів нам не додали торік і 80 мільйонів – у 2008 році. Ми вимагаємо дати нам ті 110 мільйонів. А нам кажуть: на цей рік закладено тільки 48 мільйонів», – зазначає директор електротранспорту.

Екологічно чистий, дорогий, збитковий

Зі збитками дніпропетровський електротранспорт вже працює кілька років, хоча ціна проїзду у трамваях та тролейбусах міста наразі одна з найвищих в Україні.

У владних кабінетах пояснюють: усе це через те, що електричний транспорт перевозить багато пільговиків – чи не кожен другий із тих, хто сідає до «рогатого», не платить. А від держави грошові компенсації проїзду пільговиків приходять із запізненням і не в повному обсязі, говорить заступник міського голови Дніпропетровська Олег Хмельницький.

«У Києві сьогодні йде розмова про виділення цільових коштів, 15 мільйонів, на погашення заборгованості з заробітної плати працівникам міськелектротранспорту», – інформує представник влади.

Міська влада закликає трамвайників і тролейбусників сісти за стіл переговорів і «не паралізувати» місто.

Однак ті на вмовляння поки не погоджуються. Вони кажуть: можливо, страйк відтермінують на кілька днів, доки пройде «бюджетна» сесія міськради і стане ясно, як підтримають депутати електротранспортників – гривнею чи, як раніше, тільки словом.