У Придністров’ї роздувають шпигунський скандал

Журналіст Ернест Варданян на тираспольському телебаченні 11 травня 2010 року

Прага – Телебачення Придністров’я, утворення, котре фактично відкололося від Молдови самопроголошеним шляхом, показало зізнання у шпигунстві на користь Кишинева ув’язненого в Тирасполі журналіста. Це Ернест Варданян, якого утримують у в’язниці з 7 квітня на підставі звинувачень у шпигунстві та державній зраді. У телевізійному зізнанні Варданян стверджує, що молдовська секретна служба змусила його шпигувати у Придністров’ї і за іноземними дипломатами в Кишиневі.
У 10-хвилинному запису, який показали на офіційному тираспольському телеканалі, Ернест Варданян заявив: «Мені у достатньо прозорому тоні натякнули на те, що моє навчання і навчання моєї майбутньої дружини і моя доля може якимось чином постраждати, якщо я утримаюся від подальшого спілкування і співпраці зі Службою інформації й безпеки Республіки Молдови».

Варданян також визнав, що здійснив «жахливу помилку», погоджуючись шпигувати за Придністров’ям, де він жив із дружиною і двома дітьми.

У цьому своєрідному телешоу брали участь чимало місцевих чиновників, разом із міністром державної безпеки Придністров’я Володимиром Антюфеєвим , який відкинув звинувачення у наперед підготованому сценарії і помсті Варданянові за його критичні статті на адресу влади Тирасполя.

Антюфеєв також стверджував, що Варданян сам попросив про приватну зустріч із ним та організацію публічного признання.

Посадовці Тирасполя звинувачують Молдову в підривній діяльності проти «суверенної держави Придністров’я».

Зізнання чи фальсифікація

Проте дружина Варданяна Ірина сказала Радіо Свобода, що публічні признання її чоловіка були отримані під тиском.

«Я думаю, що там сценарій був розписаний, для мене це очевидно. Краще від близьких його ніхто не знає, і по його (чоловіка) поведінці було видно, що це все неприродно награно… І він нервував, і манера висловлювань йому не притаманна», – наголосила вона.

Молдова також відхилила ці звинувачення як фальсифікації. У Кишиневі кажуть, що на лівому березі Дністра для молдовських спецслужб і так немає ніяких таємниць, тим більше, що Варданян не мав доступу до якихось секретів.

Справа Варданяна викликає тривогу

Останні повідомлення у цій справі викликали тривогу і скептицизм серед прихильників Варданяна, які розглядають цей випадок як попередження проти неурядових організацій і незалежних журналістів на території Придністров’я. Напередодні арешту планувалося, що Варданян почне писати блог для Радіо Свобода.

Ернест Варданян відомий своєю критичною позицією в оцінках влади Придністров’я. Міжнародна спільнота вимагає від влади у Тирасполі його звільнення і гарантування об’єктивного розгляду справи в суді.

Речник журналістської правозахисної організації «Репортери без кордонів» Ельза Відал каже: «Якщо те, що каже Варданян, правда, це ще сумніше, бо кидає тінь на журналістів у Молдові й Придністров’ї. Це буде дуже дорого коштувати для журналістської професії там, бо це породжує підозри. А якщо визнання було отримане під тиском і погрозами, то це ще більш огидно».

Повідомляють, що дружина Варданяна звернулася за допомогою до президента Росії Дмитра Медведєва, бо вважає, що це може більше допомогти у долі її чоловіка. Відомо, що Москва має великий вплив на Тирасполь і тримає там свій військовий контингент.