Лукашенко не видасть Бакієва

Президент Білорусі Олександр Лукашенко

Прага – Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявляє, що не видасть колишнього президента Киргизстану Курманбека Бакієва, який перебуває в Мінську, новій киргизькій владі. Так він відповів на повідомлення з Бішкека, що тамтешня влада вимагає екстрадиції скиненого керівника.
Олександр Лукашенко радить тимчасовій владі Киргизстану не турбувати його запитами про видачу Курманбека Бакієва, якого, як сказав він в інтерв’ю агентству «Ройтерз», він вважає головою киргизької держави.

«До мене офіційно ніхто не звертався. І зразу хочу через «Ройтерз» заявити, що ці звернення будуть марні і для них (нової влади Киргизстану) принизливі. Тому що вони знають, якою буде відповідь Лукашенка. Президент Киргизстану перебуває під захистом білоруської держави і президента. Президент Киргизстану і сьогодні президент. Його ніхто не позбавив повноважень», – заявив Лукашенко в інтерв’ю, яке оприлюднили у вівторок увечері.

За словами Лукашенка, усунення Бакієва від влади було «антидержавним переворотом», а в загибелі 85 осіб під час штурму будинку уряду в Бішкеку 7 квітня, на думку білоруського президента, винна тодішня киргизька опозиція, яка нині захопила в країні владу.

«Не тільки Росія, але й ви (на Заході) створюєте прецедент, коли підтримуєте незаконне формування і уряд, який збройним шляхом, на крові прийшов до влади. Це страшний прецедент у світі», – сказав президент Білорусі, коментуючи фактичне визнання багатьма країнами нової киргизької влади.

Нова влада хоче видачі колишнього керівника

Раніше у Киргизстані оголосили, що голова нового тимчасового уряду Роза Отунбаєва підписала декрет, схвалений усіма членами цього уряду ще минулого тижня, на підставі якого нова влада хоче домогтися видачі колишнього голови держави.

Як повідомив Радіо Свобода в Бішкеку речник тимчасового уряду Фарід Ніязов, перший пункт декрету підтверджує, що то «народ Киргизстану усунув Курманбека Бакієва з посади президента».

Другим пунктом, сказав речник, мовиться: «Допустивши розстріл мирних громадян, Курманбек Бакієв сам позбавив себе статусу недоторканності і статусу екс-президента Киргизької Республіки. І третім пунктом генеральній прокуратурі доручено притягти Курманбека Бакієва до кримінальної відповідальності і (вжити заходів для) екстрадиції його до Киргизстану».

Бакієв відкидає звинувачення, Бішкек висуває


Сам Бакієв, який отримав притулок у Білорусі, категорично заперечує, що наказував стріляти в юрбу демонстрантів, яка кинулася штурмувати урядову будівлю.

Змушений залишити Киргизстан, він уже посилав новій владі країни факсом рукописну заяву про відставку, але потім відмовився від неї. Водночас Бакієв заявляє, що не має наміру повертатися до Киргизстану як його президент.

Тим часом у Бішкеку щодо Бакієва вже порушили кримінальну справу за низкою статей кримінального кодексу, серед яких і стаття про «масове вбивство». Його також звинувачують у зловживанні владою, а його родичів у фінансових шахрайствах.