«Репортери без кордонів» назвали «ворогів преси»

Прага – У всесвітній день свободи преси міжнародна організація «Репортери без кордонів» опублікувала список 40 найбільших «ворогів преси» у світі. Серед них президенти і прем’єри, релігійні лідери та бойовики, але всіх їх об’єднує нелюбов до вільної інформації та до тих, хто її здобуває і оприлюднює.
«Вони сильні, небезпечні та понад законом. Вони можуть вживати цензуру, саджати до в’язниці, катувати і, в найгіршому випадку, вбивати журналістів», – пишуть у своєму звіті «Репортери без кордонів», міжнародна організація, що захищає права журналістів. «Репортери» називають найгірших, як вони кажуть, «хижаків», що полюють на вільне слово. Серед них 17 президентів та сім голів урядів, деякі з них на цьому списку вже давно.

Це і китайський лідер Ху Цзіньтао, й іранський президент Махмуд Ахмадінеджад, і кубинський Рауль Кастро і російський прем’єр Володимир Путін. Однією з найбільш небезпечних країн для журналістів названо Мексику, де за останнє десятиліття було вбито понад 60 журналістів. У Китаї, Ірані та на Кубі журналістів люблять ув’язнювати.

Перешкоджають журналістам і мафіозі та бойовики, серед таких названі баскська сепаратистська група ЕТА, італійська мафія та сомалійські бойовики.

Список поповнився новими іменами

Серед нових імен у списку – лідер «Талібану» Мулла Омар. Він, за словами «репортерів», на території, що включає Пакистан та Афганістан, веде «священну війну», яка поширюється і на пресу. «Талібан» погрожує журналістам, які не передають його пропаганду, пишуть «Репортери» і зазначають, що минулого року на журналістів було здійснено близько 40 нападів. Погрози журналістам допомагають «Талібану» тримати в покорі населення та створювати «інформаційні чорні діри» на півдні та сході Афганістану, а також на заході Пакистану.

Ще один новоприбулець у списку – прокремлівський президент Чечні Рамзан Кадиров. «Репортери без кордонів» говорять, що «будь-хто, хто ставить під сумнів його політику, наражається на «смертельну помсту». Серед тих, хто поплатився життям за вільне слово, – журналістка Анна Політковська та правозахисниця Наталія Естемірова. Як пишуть «Репортери», Кадиров, якого називають «охоронною собакою» Путіна, поділяє і путінську любов до грубого слова та сильної дії.

Коментуючи ситуацію для журналістів у Росії, відомий російський журналіст Олег Панфілов говорить, що владі багато чого вдалося зробити, щоб знищити дух боротьби серед журналістів. «Мабуть, найсумніше, що сталося в Росії протягом останніх років, – це створення атмосфери страху та байдужості до своєї професії у більшості журналістів», – наголошує Олег Панфілов.

За його словами, влада Росії використовує цілий арсенал засобів – від законів, які обмежують журналістську діяльність, до залякувань та заохочення самоцензури.

Загалом у світі, за даними «Репортерів без кордонів», за минулий рік загинуло 9 журналістів та 300 перебувають за ґратами.