У Нью-Йорку приступають до обговорення реалізації Договору про нерозповсюдження ядерної зброї

Приміщення ООН в Нью-Йорку

Прага – Кожні 5 років країни, які підписали Договір про нерозповсюдження ядерної зброї, зустрічаються в ООН на конференції з обговорення ходу його виконання та заходів невиходу за межі цього договору інших країн. Конференція ООН триватиме три тижні – з 3 по 28 травня. Що ж так довго обговорюватимуть учасники зустрічі?
Договір про нерозповсюдження ядерної зброї був відкритий для підписання в ООН у 1968 році і набув чинності через два роки. У 1995 році його учасники погодилися продовжити дію Договору на невизначений термін. На сьогодні Договір підписали 189 країн світу. Кожні 5 років його учасники збираються, щоб обговорити виконання Договору. Саме такою є мета й нинішньої травневої конференції ООН.

Форум починається тоді, коли в Москві та Вашингтоні займуться ратифікацією нової Угоди про скорочення стратегічних наступальних озброєнь. Сторони підписали її в середині квітня.

Махмуд Ахмадінеджад виступить другим першого ж дня

В кулуарах ООН збираються представники для лобіювання в Раді Безпеки нових санкцій проти Ірану. Тегеран і Вашингтон підтягують сюди свої головні сили. Президент Ірану Махмуд Ахмадінеджад, як очікують, виступить другим у перший день роботи конференції – 3 травня.

Держсекретар США Гілларі Клінтон заявила журналістам у четвер, що адміністрація США планує розглянути на конференції ООН з нерозповсюдження ядерної зброї три головних блоки питань – ядерне роззброєння, нерозповсюдження ядерної зброї та використання ядерної енергії у мирних цілях. Клінтон також звернулася до президента Ірану. За її словами, якщо місією Ахмадінеджада не буде посилення режиму нерозповсюдження ядерної зброї, то його поїздка не буде корисною й продуктивною насамперед для нього.

Очікують, що Махмуд Ахмедінеджад буде шукати підтримки проти нових санкцій щодо його країни серед непостійних членів Ради Безпеки ООН.

Інші питання, які розглянуть на конференції

Другий і третій тиждень конференції ООН будуть присвячені зустрічам експертів, які обговорюватимуть деталі контролю за виконанням базових угод Договору про нерозповсюдження ядерної зброї. А четвертого тижня роботи конференції ООН її учасники спробують ухвалити заключне комюніке. 5 років тому таке комюніке так і не вдалося затвердити.

Значне місце у роботі форуму відводиться проблемам повного ядерного роззброєння та пошукам альтернатив ядерній енергії. У роботі над цими проблемами під час конференції братимуть участь до півтори тисячі неурядових організацій.

Також серйозною темою конференції будуть питання про ядерні держави, які не є членами цього Договору – Пакистан, Індія, які не приховують свої арсеналів, а також Ізраїль, який хоча й не визнає, що має ядерну зброю, але, як виглядає, нею володіє.

Очікують, що активну участь у цій конференції братиме адміністрація США, бо саме її глава президент Барак Обама вже має з чим виходити на трибуну ООН цього разу. В його активі, зокрема, підписання нового Договору про скорочення наступальних ядерних озброєнь з Росією і квітневий ядерний саміт у Вашингтоні.