Уряд наразі не змінюватиме пенсійний вік

Київ – Підвищення пенсійного віку в Україні не буде. Про це на брифінгу в Кабміні заявив віце-прем’єр Сергій Тігіпко. Натомість експерти вважають, що підняття пенсійного віку є обґрунтованим і неминучим для України з огляду на демографічну ситуацію. Утім, на їхню думку, не віковий аспект є головним питанням пенсійної реформи.
Прем’єр-міністр Микола Азаров заборонив будь-які революційні кроки щодо пенсійної реформи. Тому жодного збільшення пенсійного віку не буде: ні жінкам, ні чоловікам.

«Нічого цього не планується», – заявив на брифінгу в Кабінеті Міністрів віце-прем’єр-міністр Сергій Тігіпко.

Раніше представники Міжнародного валютного фонду наголошували, що реформи української пенсійної системи необхідно почати саме з підвищення віку, коли українці виходитимуть на пенсію. На запитання, «як на таке рішення уряду відреагує МВФ?», Сергій Тігіпко відповів, що МВФ цікавлять не шляхи і методи наповнення бюджету, а кінцевий результат.

Пенсійному фонду бракує 30 мільярдів гривень

Президент Центру економічного розвитку Олександр Пасхавер вважає, що відмова від підвищення пенсійного віку істотно не вплине на динаміку переговорів із МВФ. Думаю, що для МВФ важливішою є реструктуризація «Нафтогазу», зазначає він.

Раніше про те, що МВФ не вимагає підвищення пенсійного віку, казала перший заступник голови президентської адміністрації Ірина Акімова. Разом з тим вона відзначила, що загальний дефіцит Пенсійного фонду України складає 30 мільярдів гривень. Також Ірина Акімова заявляла, що одним із варіантів збалансування Пенсійного фонду є вирівнювання пенсійного віку між чоловіками і жінками. Зараз чоловіки в Україні йдуть на пенсію в 60 років, тоді як жінки – у 55.

Керівник соціальних програм Центру імені Разумкова Людмила Шангіна вважає підвищення пенсійного віку для жінок виправданим.

«Жінки у нас виходять на пенсію в 55 років – це найнижчий пенсійний вік у Європі і один із найнижчих у світі, – зазначає вона. – Підвищення пенсійного віку для жінок, на міг погляд, абсолютно логічне і прийнятне. Тому що 55-річна жінка – звичайно, залежно від тієї роботи, яку вона виконувала, але загалом – ще абсолютно дієздатна і соціально активна».

Пенсійний вік може зачекати

Людмила Шангіна зазначає, що важливою передумовою для пенсійної реформи мають бути зміни в оплаті праці. «Пенсії – це перш за все ціна праці, – наголошує соціальний експерт. – І Доки ціна праці не буде адекватною, можна робити реформи, а можна їх і не робити».

На думку Олександра Пасхавера, для реформування пенсійної системи питання підвищення пенсійного віку є важливим, але не вирішальним. «Наприклад, пільги і пенсіонери-пільговики – це більша проблема сьогодні, ніж вік пенсіонерів», – каже президент Центру економічного розвитку.

Експерти зазначають, що підвищення пенсійного віку для України є неминучим з огляду на демографічну ситуацію і загальне старіння населення. Зволікання з пенсійною реформою пояснюють тим, що чинна влада, як і попередня, ухиляється від непопулярних кроків.