Астрологія може опинитися під забороною

Київ – Громадські об’єднання астрологів України виступили сьогодні на захист свої професії. Справа в тому, що днями у Верховній Раді зареєстрували законопроект, яким пропонується заборона діяльності екстрасенсів, знахарів, ворожок, хіромантів та послуг із передрікання майбутнього (долі). До числа заборонених потрапили й астрологи, які обурені таким формулюванням, і називають свою професію науковою.

Астрологія – це наукове знання, яке отримане емпіричним шляхом наукових досліджень, його не можна ставити в один ряд із знахарством та ворожінням, заявила Олена Калантарова, голова «Академії професійної астрології». «Регуляція і контроль потрібен, але ж не такий. Ми працюємо над розробкою кваліфікаційних вимог до професії. Також потрібні механізм дозволів на надання астрологічної консультації. І ми до цього йдемо», – сказала вона.

Законопроект пропонує вилучити професію астролог із переліку Державного класифікатора професій України. Така заборона порушує свободу слова, вважає астролог Олена Максимова. Так, жоден вищий навчальний заклад ще не готує астрологів, але це не значить, що така професія не має права на існування, зауважує вона. «Мова йде про професію астролога, про офіційний держаний диплом. Ми якраз за це і боремося. Необхідно виробити критерії оцінювання професіоналізму. Ми за те, щоб були вищі навчальні заклади, видавалися офіційні дипломи, ми за те, щоб нас контролювали, за те, щоб боротися з шарлатанством, і за те, щоб кожен прогноз був підписаний», – говорить Олена Максимова.

Один із ініціаторів проекту, бютівець Павло Унгурян висловив упевненість, що такий документ просто необхідний. Бо саме зараз склалася ситуація абсолютно безконтрольного втручання в психіку, свідомість та здоров’я людей, а також розповсюдження різних віщувань в засобах масової інформації.

Водночас Унгурян зазначає, що проект закону – це аж ніяк не істина в останній інстанції, тому депутати відкриті до співпраці з об’єднаннями астрологів. «Ми готові в рамках підготовки законопроекту додавати, вилучати певні речі, щоб суспільство мало діалог із нами як законодавцями, – каже він. – Загалом це питання дуже дискусійне, нам довелося прочитати багато літератури з цього питання. Хтось вважає, що це наука, хтось – що це більше ніж наука, або щось інше ніж наука. Єдиної думки немає. Тим більше, є різні астрологи».

Авторитетні ж у своєму колі громадські астрологічні організації вже створили Союз для подальшого захисту своєї професії та своїх прав. Бо, за їхніми словами, якщо заборонити їхню професію, то в Україні процвітатиме шарлатанство.