Об’єднати Кіпр після виборів буде ще складніше

Турецький прапор і прапор самопроголошеної Турецької Республіки Північного Кіпру

Прага – Влада грецької частини Кіпру розчарована вибором президента турецькомовної частини острова. Уряд грецькомовної частини острова вважає, що обрання президентом націоналістичного турецького лідера Дервіша Ероглу може призвести до затягування переговорів про об’єднання Кіпру. Сам Ероглу говорить, що не відмовиться від мирних переговорів із греками-кіпріотами. Не задоволені вибором турків-кіпріотів навіть в Анкарі, бо чим довше Кіпр залишається роз’єднаним між двома громадами, тим складніше самій Туреччині потрапити до Європейського Союзу.
Турки-кіпріоти зробили свій вибір у неділю. Більшість, тобто трохи більше ніж 50 відсотків виборців, віддала свої голоси прибічнику незалежності турецької частини Кіпру Дервішеві Ероглу. Його більш поміркований опонент, Мехмет Алі Талат, який хоче продовжувати мирний діалог із сусідами, отримав 43 відсотки голосів.

Підтримка незалежності турецькомовної північної частини Кіпру може поставити хрест на переговорах про об’єднання з грецькомовною частиною Кіпру – Республікою Кіпр, яка є членом Європейського Союзу. Речник грецького уряду заявив, що це є «негативним розвитком» подій, і тепер не відомо, як далі вести мирні переговори.

Туреччина не хотіла турецького націоналіста на Кіпрі

Оглядачі зауважують, що націоналістичний лідер отримав більшість голосів, навіть незважаючи на те, що Анкара, яка єдина визнає Північний Кіпр як незалежну державу, підтримувала більш поміркованого кандидата. Виступаючи на турецькому телебаченні напередодні виборів на Кіпрі, прем’єр-міністр Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган сказав, що Туреччина однозначно виступає за мирні переговори, які ведуться під егідою ООН і були перервані на час президентської кампанії.

«Хто б не був президентом (північного Кіпру), він має бути відданий мирному процесові. Це рішення Туреччини як гаранта влади. Наша мета – знайти розв’язок до кінця року. Це рішення, яке ми ухвалили після переговорів із нашими друзями, бо ця нерозв’язана проблема дратує обидві сторони», – заявив прем’єр-міністр Туреччини.

Нерозв’язана проблема Кіпру перешкоджає Туреччині в її переговорах про вступ до Європейського Союзу, адже їх блокує влада грецькомовної частини острова, що стала членом ЄС із 2004 року.

Сам новообраний президент турецькомовної частини Кіпру Дервіш Ероглу не вважає, що стоїть на перешкоді мирові. Виступаючи перед журналістами під час святкувань його перемоги, він сказав: «Як людина, яка знає, що сталося між півднем і північчю, між турками і греками-кіпріотами, можу сказати, що я хочу розв’язки більше, ніж ті, хто заявляє, що я ніби проти неї. Я хочу розв’язки, бо особисто бачив ті події».

Кіпр залишається розділений із 1974 року, коли турецькі війська висадилися в північно-східній третині острова, де живуть переважно кіпріоти турецького походження, в відповідь на спробу кіпріотів грецького походження влаштувати переворот і приєднати острів до Греції. Туреччина досі утримує 30 тисяч вояків на території північного Кіпру.